Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit být více disciplinovaný při práci?

Jak se naučit být více disciplinovaný při práci?

Nedávno jsem si uvědomil, jak moc mi chybí disciplína při práci. Zatímco jsem se snažil zorganizovat svůj den a naplánovat si úkoly, stále mě něco rozptylovalo. Sice mám dlouhý seznam věcí, které bych chtěl udělat, ale pokaždé to skončí nějakým způsobem jinak. Rád bych se zeptal, jestli máte nějaké tipy nebo techniky, jak se naučit být více disciplinovaný? Mám pocit, že občas ztrácím motivaci a dochází mi síla dodržovat plán a termíny. Někdy si říkám, že bych měl mít pevnější ruku a být přísnější sám na sebe. Ale nevím, jak to udělat. Uvažoval jsem o tom, zda by bylo lepší mít nějakého parťáka nebo mentora, který by mě podporoval a držel v tom správném směru. Zkoušel jsem už i různé aplikace na organizaci času a úkolů, ale přesto mě to čas od času opět svádí k odkládání a prokrastinaci. Jaké máte zkušenosti s tím, když potřebujete zlepšit svou disciplínu? Co děláte, abyste zůstali na správné cestě? A co třeba nastavování cílů? Je lepší mít krátkodobé cíle, nebo se soustředit na dlouhodobější vize? Jak si udržíte motivaci i ve chvílích, kdy se cítíte unavení nebo demotivovaní? Každá rada by mohla pomoct, tak budu vděčný za veškeré příspěvky a nápady.

198 slov
2 minut čtení
4. 7. 2024
Jana Malečková

Disciplína je fakt těžká, obzvlášť když máš na sobě tlak a seznam úkolů. Vím, jak to je, když se pořád něco snažíš dodělat, ale nic z toho. Zkus si třeba rozdělit úkoly na menší kousky, to někdy dost pomůže. Když máš před sebou malý úkol, tak ho udělat není tak těžké a necítíš se tak přetížený.

Další věc, co funguje, je nastavení konkrétních časových bloků pro práci. Zkus si naplánovat třeba 25 minut čisté práce a pak 5 minut pauzu (tzv. Pomodoro technika). To ti pomůže udržet pozornost a neztrácet motivaci.

Mít parťáka nebo mentora je fajn nápad, někdo, kdo tě povzbudí a zabraňuje prokrastinaci. A co se týče cílů, tak myslím, že kombinace krátkodobých a dlouhodobějších cílů může být nejlepší. Krátkodobé tě motivují hned, ale dlouhodobé dávají smysl do budoucnosti. A když jsi unavený? Zkus si připomínat důvody, proč to děláš. To může pomoct překonat ty slabší momenty.

149 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Vladimíra Stará

Myslím, že disciplína je něco, co se dá budovat postupně. Zkus si rozdělit úkoly na menší části, aby ses necítil přetíženě. Místo jednoho velkého úkolu zkus dělat dílčí kroky a odškrtávat je. Pomáhá to udržet motivaci. Také je fajn mít pevný čas na práci a dodržovat ho jako bys měl schůzku. Zkus vypnout notifikace na telefonu, aby tě to méně rušilo. Co se týče cílů, určitě je dobré mít jak krátkodobé tak i dlouhodobé. Krátkodobé ti dají rychlou odměnu a dlouhodobé vidinu, proč vlastně děláš to, co děláš. Partner nebo mentor může být super, ale myslím, že důležité je, abys byl sám sobě tím nejlepším šéfem. Pokud cítíš únavu nebo demotivaci, zkus se odměnit za splnění úkolů něčím příjemným, třeba krátkým odpočinkem nebo něčím, co máš rád. Hlavně to nevzdávej a buď trpělivý.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2024
Miroslava Navrátilová
Succeed.cz/Články/Motivace a inspirace
Motivace vs. Disciplinovanost: Klíč k úspěchu v podnikáníObjevte, jak motivace a disciplína ovlivňují vaše podnikání a jak je efektivně kombinovat pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky