Succeed.cz/Fórum/Jak zjistím, zda mi placené reklamy vydělávají peníze?

Jak zjistím, zda mi placené reklamy vydělávají peníze?

Když se rozhodnu investovat do placených reklam, tak mě hned napadne, jak vlastně zjistit, jestli ta investice má smysl. Snažím se prezentovat svůj produkt nebo službu na různých platformách a do toho vynakládám nemalé peníze. Jenže jak poznat, jestli mi tyto reklamy přinášejí zisk? Je to přece jasné, že chci vidět návratnost investice, ale jak na to? Mám sledovat jen prodeje, nebo i další metriky jako je návštěvnost webu? A co konverzní poměr? Jak ho vypočítat a co všechno bych měl brát v úvahu? Dále, existují nějaké konkrétní nástroje nebo analytiky, které by mi s tím pomohly? Jak dlouho by měly běžet reklamy, než můžu začít hodnotit jejich úspěšnost? Je dobré sledovat i sociální interakce a zpětnou vazbu od zákazníků? Rozhodně bych chtěl mít jasnou představu o tom, co se děje s mými penězi. Zajímalo by mě také, jestli se vyplatí testovat různé formáty reklam nebo cílování. Jak zjistit, co funguje a co ne? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají zkušenosti s tímto tématem. Jak jste to dělali vy a co se vám osvědčilo?

175 slov
1.8 minut čtení
4. 4. 2023
Kristýna Blažková

Když jde o placenou reklamu, tak je dobrý začít sledovat ROI, což je návratnost investice. Musíš mít přehled, kolik jsi do reklamy vrazil a kolik ti to přineslo v prodejích. Ale nesmíš zapomínat na další faktory jako návštěvnost webu a konverzní poměr. Ten se vypočítá jako počet konverzí dělený počtem návštěvníků. Nejdřív si nastav nějaké cíle a měř to pořádně třeba pomocí Google Analytics nebo Facebook Pixelu. Tyto nástroje ti pomůžou zjistit, odkud tvoji zákazníci přišli a co dělali na webu.

Reklamy by měly běžet aspoň měsíc, aby sis udělal jasnější obrázek, co funguje a co ne. Určitě testuj různé formáty a cílení – můžeš zkusit A/B testování, kde porovnáš dvě verze reklamy a uvidíš, která má lepší výsledky. Sleduj taky interakce na sociálních sítích, to ti může říct něco o tom, jak publikum reaguje.

Takže shrnutí: sleduj prodeje, návštěvnost, konverze, testuj a pravidelně vyhodnocuj výsledky. Zkušenosti ostatních ti můžou pomoct, ale nakonec musíš najít, co funguje pro tebe.

157 slov
1.6 minut čtení
20. 10. 2024
Olga Balounová

Takže, jak zjistit, jestli ti reklamy vydělávají? V první řadě je důležitý sledovat konverze. To znamená, kolik lidí si koupilo tvůj produkt po kliknutí na reklamu. Můžeš to udělat pomocí sledovacích kódů nebo pixelů, co ti nasadí Google nebo Facebook. Konverzní poměr se počítá jako počet konverzí děleno počet kliknutí, takže si to hlídej.

Návštěvnost webu taky hraje roli, ale pokud lidi přicházejí a neuskuteční nákup, tak to nic moc neznamená. Zkus si udělat analýzu, jaký obsah nebo reklamy přitahují zákazníky a co je odrazuje. Testuj různé formáty - třeba bannery versus videa - a sleduj, co funguje líp.

A ohledně doby běhu reklam, dej jim aspoň pár týdnů. Dát tomu čas je důležitý. Co se týče analytiky, Google Analytics je super nástroj a i platformy jako Facebook nabízejí vlastní reporty.

Sociální interakce a zpětná vazba od zákazníků jsou taky důležitý - pomůžou ti pochopit, co lidi myslí a jak reagují. Takže shrnuto: měj fokus na konverze, testuj různý přístupy a sleduj data. Tohle ti dá jasnější obrázek o tom, co se s tvými penězi děje.

174 slov
1.7 minut čtení
21. 6. 2022
Pavla Lacinová
Succeed.cz/Články/Digital marketing
Kdy investovat do placených reklam a jak optimalizovat rozpočet?Praktické rady pro efektivní investice do PPC kampaní a snížení nákladů na akvizici zákazníků.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Filip Procházka
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky