Succeed.cz/Fórum/Jak začít šetřit, když mám málo peněz?

Jak začít šetřit, když mám málo peněz?

Čau lidi, potřebuju poradit. Tak nějak se mi zdá, že se mi peníze pořád jaksi ztrácejí a nikdy jich není dost, abych si mohl něco našetřit. Mám docela běžný plat a snažím se žít skromně, ale i tak je to složitý. Proto bych se chtěl zeptat, jak vlastně začít šetřit, když mám málo peněz? Je vůbec možné najít nějaké způsoby, jak si ušetřit i s nízkými příjmy? Zkoušel jsem už různé tipy na internetu, jako třeba sledovat výdaje nebo si zapisovat, co všechno utrácím, ale zdá se mi to pořád málo efektivní. Někdo mi říkal něco o rozpočtu, ale vůbec nevím, jak na to. Jak si udělat plán a co všechno do něj zahrnout? Myslíte, že by pomohlo mít nějaké cíle, třeba na dovolenou nebo něco jiného? Jak vlastně motivovat sám sebe k šetření? Taky bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké aplikace nebo nástroje, které by mi mohly usnadnit sledování mých financí. Vím, že bych měl začít spořit, ale fakt nevím, kde a jak začít. Jaké máte zkušenosti vy? Co vám pomohlo? Každá rada by byla víc než vítaná!

179 slov
1.8 minut čtení
1. 11. 2024
Vlastimil Havlíček

Zkusím ti poradit, co mi pomohlo. Nejdřív si fakt sedni a udělej si rozpočet. Zjisti, kolik máš příjmů a kolik ti odchází na výdaje. Fakt to chci vidět napsané, ne jen tak v hlavě. Pak si spočítej, kolik můžeš ušetřit. Klidně si dej nějaký cíl, třeba na tu dovolenku nebo nový telefon, to tě nakopne.

Hodně lidí zapomíná na drobnosti, co utíkají – kafe, fast food nebo takové ty malý nákupy. Zkus je omezit. Taky zkus mít "spořicí účet", kam si hned po výplatě pošleš třeba 10% z platu. Ať to nemáš na dosah.

A k těm aplikacím – já používám jednu jednoduchou, co mi ukazuje výdaje a příjmy a dává mi přehled. Hlavně si ale najdi něco, co ti bude vyhovovat. A nebuď na sebe moc tvrdý – občas se prostě utrácí, ale důležitý je mít celkově ten směr. Tak hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Romana Švábová

Tak hele, šetření s málo penězma je těžký, ale není to nemožný. V první řadě si udělej jednoduchý rozpočet. Zjisti, kolik máš příjmů a kolik fixních výdajů – nájem, jídlo, doprava atd. Můžeš si to napsat na papír nebo použít nějakou aplikaci jako Mint nebo Spendee. Ty ti pomůžou sledovat, kam jdou prachy.

Zkus si nastavit nějaký cíle – třeba na dovolenou nebo nový telefon. Když víš, proč šetříš, bude tě to motivovat. A co se týče výdajů, tak zkus hledat způsoby, jak ušetřit – třeba nakupovat v akcích nebo omezit zbytečný drobnosti jako kafe v kavárně.

Další tip je začít spořit hned. I když to bude jen malá částka, dej si na účet něco každý měsíc. Můžeš třeba zkusit tzv. „metodu 50/30/20“, kde 50% jde na nutný výdaje, 30% na věci, co chceš, a 20% na úspory.

Nekoukej na to jako na nějakou drsnou dietu bez peněz, spíš to ber tak, že si vytváříš prostor pro budoucí radosti. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2025
Simona Řezníková
Succeed.cz/Články/Úspory a správa peněz
Jak efektivně spravovat svůj osobní rozpočet v digitální éřeObjevte strategie a nástroje pro efektivní správu osobního rozpočtu v digitální éře. Vylepšete své finance a naučte se, jak ušetřit více peněz!
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky