Succeed.cz/Fórum/Mám investovat už s nízkým příjmem?

Mám investovat už s nízkým příjmem?

Zdravím, přemýšlím o tom, jestli je rozumné začít investovat, i když mám teď dost nízký příjem. Vím, že investice mohou být skvělým způsobem, jak budovat bohatství a zabezpečit si budoucnost, ale co když teď nemám moc peněz na rozmařilosti? Jak bych měl vůbec začít? Je lepší šetřit a počkat, až budu mít víc peněz, nebo je možné už s malými částkami investovat a vidět nějaký růst? Jaké jsou moje možnosti jako začátečníka? Myslím tím třeba akcie, ETF nebo něco jiného. Není to riskantní, když mám jen pár tisíc korun k dispozici? A co třeba investice do vzdělání nebo online kurzů? Měly by tyto věci mít přednost před tradičními investicemi? Hrozně se bojím udělat chybu a ztratit i to málo, co mám. Četl jsem nějaké články o tom, jak je důležité začít brzy a využívat složeného úročení, ale není to pro mě jen vize, kterou si nemohu dovolit? Jak tedy najít rovnováhu mezi šetřením na nejnutnější věci a zároveň nezapomenout na možnost investování? Děkuju za vaše názory.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 9. 2023
Viktor Kopecký

Investování s nízkým příjmem může být trochu oříšek, ale rozhodně to není nemožné. Místo toho, abys čekal, až budeš mít víc peněz, můžeš začít už teď, i když to budou malé částky. Zkus třeba investovat do ETF nebo akcií s nízkými poplatky. Můžeš si nastavit pravidelné menší převody do investičního účtu, třeba každý měsíc. To ti pomůže dostat se do rytmu a využít složeného úročení.

Je jasné, že investice jsou riskantní a můžeš ztratit, ale pokud investuješ do solidních firem nebo fondů a rozložíš si riziko, nemusíš se bát tolik. A pokud máš pocit, že bys měl místo toho šetřit na nejnutnější věci, rozhodně se zaměř na to, abys měl nějakou rezervu.

Investice do vzdělání je taky super nápad! Kurzy a školení ti můžou zlepšit šance na lepší práci a vyšší příjem v budoucnu. Takže možná začni tam.

Hlavně si dej pozor na to, kolik peněz investuješ a nezapomínej na svou finanční pohodu. Najdi si rovnováhu mezi šetřením a investováním, můžeš třeba odkládat menší částku na investice a zbytek využít na životní náklady. A neboj se udělat chybu, je to součást učení.

182 slov
1.8 minut čtení
29. 12. 2024
Jindřiška Jedličková

Investování i s nízkým příjmem může být rozumné, ale chce to opatrnost. Pokud máš pár tisíc, můžeš začít třeba s ETF nebo fondy, které jsou méně rizikové než jednotlivé akcie. Složené úročení je fakt mocné, takže čím dřív začneš, tím líp. Ale hlavně si dej pozor na to, abys měl nějakou rezervu na nečekané výdaje, jinak bys mohl přijít o všechno.

Investice do sebe, jako jsou online kurzy nebo vzdělání, může být taky super nápad, protože ti to může přinést lepší příležitosti v budoucnu. Třeba se naučíš nové dovednosti a pak se ti otevřou dveře k víc penězům.

Jde o to najít balanc – šetři na důležitý věci, ale malý částky můžeš zkusit investovat. Když budeš investovat pravidelně i menší částky, časem to může narůst. A neboj se chyb, každej je dělá; důležitý je učit se z nich a jít dál.

141 slov
1.4 minut čtení
11. 11. 2024
Tomáš Janda
Succeed.cz/Články/Úspory a správa peněz
Jak efektivně spravovat svůj osobní rozpočet v digitální éřeObjevte strategie a nástroje pro efektivní správu osobního rozpočtu v digitální éře. Vylepšete své finance a naučte se, jak ušetřit více peněz!
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky