Succeed.cz/Fórum/Co všechno obnáší spolupráce s mikroinfluencery?

Co všechno obnáší spolupráce s mikroinfluencery?

Nedávno jsem uvažoval o možnosti spolupráce s mikroinfluencery, ale nějak si nejsem jistý, co všechno to zahrnuje. Chtěl bych vědět, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody takové spolupráce. Je pravda, že mikroinfluenceři mají větší zapojení svých sledujících než ti velcí? Jaká je ideální strategie pro navázání spolupráce s těmito menšími influencery? Zajímalo by mě také, kolik peněz je obvykle potřeba investovat do kampaně s mikroinfluencery a co všechno by mělo být součástí smlouvy. Jak se třeba určuje cena za příspěvek nebo spolupráci a jak faktory jako počet sledujících a angažovanost ovlivňují cenu? A není nějaký způsob, jak zjistit, jestli je daný mikroinfluencer skutečně kvalitní nebo je to jen další účet bez reálného vlivu? Jaké platformy jsou nejlepší pro hledání těchto influencerů a jak se dá účinně oslovit? Mám taky pocit, že někdy může být problém v tom, jak si influencer vykládá moje očekávání a co vlastně chci propagovat. Je dobré mít jasně stanovené cíle a představy už na začátku, nebo je lepší nechat influencerovi volnost v tom, jak se k produktu postaví? Hrozně moc otázek a jsem zvědavý na zkušenosti ostatních. Co byste mi poradili?

185 slov
1.9 minut čtení
28. 1. 2025
Martina Fojtíková

Spolupráce s mikroinfluencery je zajímavý způsob, jak oslovit cílovou skupinu. Mají větší zapojení, což je fakt – sledující mají k nim větší důvěru, protože to nejsou masoví influenceři, ale spíš "jeden z nás". Výhoda je nižší cena za spolupráci, což je super pro menší firmy. Ale občas může být problém s tím, že se influencer nevyjadřuje přesně tak, jak bys chtěl. Takže stanov si jasné cíle a očekávání, ale nech mu trochu volnost v tom, jak to podá.

Co se týče investic, záleží na influencerovi a jeho sledovanosti. Někdy se to pohybuje v řádu tisíců korun, jindy můžeš i něco poslat na barterový základ – třeba produkt. Určitě se dohodni na podmínkách v smlouvě – co bude dělat, kolik příspěvků atd.

Jak zjistit kvalitu influencera? Podívej se na jejich engagement rate – kolik mají interakcí v porovnání se sledujícími. Taky si dej pozor na fake účet, někdy lidi nakupují sledující.

Na hledání můžeš zkusit Instagram nebo specializovaný platformy jako Upfluence nebo HypeAuditor. Oslovuj je spíš přátelsky, neformálně – většinou lidi rádi spolupracují s příjemnými lidmi. Takže hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
25. 9. 2023
Emil Zich

Spolupráce s mikroinfluencery může být fajn, protože mají větší zapojení a blíž k svým sledujícím. Většinou to znamená, že si lidi víc věří a to ti může přinést lepší výsledky než u velkých influencerů. Ale pozor, nevýhody jsou, že někteří nemusí mít tolik zkušeností a kvalita obsahu se může lišit.

Když chceš zahájit spolupráci, je dobrý mít jasný cíle. Určitě se vyplatí říct, co očekáváš a co bys chtěl propagovat. Můžeš jim dát volnost, ale pak je větší šance, že se to nevyvede podle tvých představ. Co se týče peněz, ceny se hodně liší – záleží na počtu sledujících a angažovanosti. Můžeš narazit na influencera, co si účtuje pár stovek až po tisíce za příspěvek.

Jestli chceš zjistit kvalitu influencera, koukni na jeho engagement rate a jak interaguje s followerama. Pro hledání mikroinfluencerů zkus Instagram nebo TikTok, tam je jich spousta. Oslovuj je přes direct message, ale buď konkrétní a přátelský.

A nakonec, smlouva by měla zahrnovat jasné podmínky, co má influencer vytvořit a jak budou vypadat platby. Dobře si to všechno promysli a nebuď příliš rigidní – občas je dobrý nechat jim trochu volnosti v tom, jak produkt představí.

187 slov
1.9 minut čtení
10. 5. 2024
Daniela Hladíková
Succeed.cz/Články/Marketing
Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti influencer marketingu a jak je implementovat?Podívejte se na nejnovější trendy v influencer marketingu a zjistěte, jak je efektivně implementovat pro růst vaší značky.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky