Jak měřit úspěšnost influencer marketingu?
Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, jestli je influencer marketing efektivní. Mám na mysli, jaké konkrétní metriky nebo KPI se používají k tomu, abychom mohli posoudit úspěšnost kampaní s influencery. Například, když spolupracuji s nějakým influencerem, jak zjistím, jestli jeho sledovanost opravdu znamená víc zákazníků pro moji značku? Co všechno bych měl sledovat – je to jen počet lajků a komentářů, nebo je důležité i sledovat konverze a prodeje? Jak se dá porovnat ROI při různých typech kampaní? A co značka povědomí – jak se to dá vůbec měřit? Někdo říká, že je důležité i zapojení sledujících a jejich interakce, ale jak je to vlastně s tím, když chci vědět, jestli lidé skutečně nakupují díky příspěvkům influencera? Jaký je nejlepší způsob pro sledování výsledků po kampani? A co třeba dlouhodobé efekty? Může mít influencer marketing vliv na pověst značky v delším časovém horizontu? Odpovědi na tyhle otázky by mi hodně pomohly, protože chci investovat do influencerů, ale potřebuju mít jistotu, že to má smysl. Jaké jsou vaše zkušenosti s měřením úspěšnosti influencer marketingu?