Succeed.cz/Fórum/Spolupráce s jedním velkým influencerem vs. víc malými – co je lepší?

Spolupráce s jedním velkým influencerem vs. víc malými – co je lepší?

Když přemýšlím o marketingových strategiích, často se mi honí hlavou otázka, jestli je lepší zaměřit se na spolupráci s jedním velkým influencerem nebo raději rozdělit své úsilí mezi několik menších. Na jednu stranu, velký influencer může mít obrovský dosah a jeho jméno může přitáhnout pozornost mnoha lidí najednou. Všichni víme, jak silný může být vliv jednoho známého člověka. Může to přinést neuvěřitelné výsledky, pokud je správně zvolený a má vztah k produktu nebo službě, kterou nabízíme. Na druhou stranu, menší influenceři často mají více zapojené publikum a jejich followeri jim důvěřují víc, což může znamenat vyšší konverze. Když vidím, jak se menší influenceři snaží budovat svůj osobní brand a autenticky komunikují se svými sledujícími, říkám si, jestli by nemohla být jejich spolupráce pro značku efektivnější. Jaké máte zkušenosti s takovými kampaněmi? Máte pocit, že je lepší investovat do jednoho silného partnerství nebo rozložit riziko na víc lidí? Co fungovalo lépe vašemu podnikání? Jaké výhody a nevýhody vidíte v obou přístupech? Zajímal by mě názor i na to, jaký typ produktů nebo služeb by mohl lépe fungovat s jedním velkým influencerem versus skupinkou menších. Děkuju za vaše názory!

187 slov
1.9 minut čtení
14. 10. 2023
Milada Pazderová

S tímhle dilematu jsem se potýkal taky. Můj názor je, že to záleží na produktu a cílovce. Velký influencer má sice obrovský dosah, ale často tam chybí ta osobní vazba, což může být problém. Naopak menší influenceři mají užší a víc angažované publikum, což může znamenat lepší konverze. Když jsem zkoušel kampaně s velkým influencerem, párkrát to vyšlo skvěle, ale většinou jsem měl pocit, že to prostě nefungovalo tak, jak bych chtěl. U menších influencerů jsem viděl víc zapojení a lidi fakt reagovali na jejich doporučení. Takže pokud máte produkt, co se dobře hodí do konkrétních komunit, jít s menšíma influencerama může být lepší. Na druhou stranu, pro brand awareness je ten velký influencer samozřejmě silná karta. Takže bych řekl – vyzkoušet obojí a zjistit, co funguje líp. Možná jít s jedním velkým jako hlavní tvář a k tomu pár menších pro větší dosah a důvěru.

146 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2023
Rudolf Řezáč

Tak já bych šel radši do víc menších influencerů. Mají víc angažované publikum, a to se mi zdá pro marketing lepší. Většinou mají blíž k těm svým sledujícím a proto je větší šance, že něco prodají. Velký influencer sice má obrovský dosah, ale často to pak vypadá, že propagují ledacos, a lidi jim moc nevěří. Zkušenosti říkají, že menší influenceři si vybudovali komunitu, co je víc loajální.

Záleží taky na produktu - pokud prodáváš něco hodně specializovanýho nebo niche, tak malí influenceři můžou oslovit tu správnou skupinu lidí. Naopak u masovějších produktů by ten velký influencer mohl přinést víc viditelnosti. Ale celkově bych si radši rozdělil spolupráci mezi víc lidí a pokryl víc segmentů trhu. To riziko se tak rozloží a můžeš víc testovat, co funguje nejlíp.

127 slov
1.3 minut čtení
27. 6. 2024
Eva Macková
Succeed.cz/Články/Marketing
Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti influencer marketingu a jak je implementovat?Podívejte se na nejnovější trendy v influencer marketingu a zjistěte, jak je efektivně implementovat pro růst vaší značky.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky