Succeed.cz/Fórum/Může naše úzkost z peněz ovlivnit podnikatelské rozhodnutí?

Může naše úzkost z peněz ovlivnit podnikatelské rozhodnutí?

Zajímalo by mě, jak moc může strach a úzkost ohledně financí ovlivnit naše rozhodování v podnikání. Já osobně se snažím rozjet svůj vlastní projekt, ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc mě přepadají obavy z toho, co když nebudu mít dost peněz na provoz, co když investice nevyjdou nebo co když se mi to celé zhroutí. Mám pocit, že mě to brzdí v odvážných krocích, které bych měl udělat, abych svůj byznys posunul dál. Přemýšlel jsem o různých možnostech financování a investic, ale pokaždé se mi v hlavě objeví myšlenka na to, co když to nebude fungovat. Jak moc je tedy důležité mít psychickou pohodu v oblasti financí a jak se to může promítnout do strategických rozhodnutí? Jsou nějaké konkrétní příklady z praxe, kde úzkost ohledně peněz vedla k chybám v podnikání? Myslíte si, že je možné tyto obavy překonat a soustředit se na růst a inovace místo na strach z neúspěchu? A co třeba poradenství nebo coaching - může to pomoci ujasnit si finance a zbavit se těchto negativních emocí? Ocenil bych názory a zkušenosti ostatních podnikatelů, kteří si prošli podobnou situací.

184 slov
1.8 minut čtení
7. 6. 2024
Jana Malečková

Myslím, že úzkost ohledně financí je něco, co řeší hodně podnikatelů, zvlášť když začínají. Ten strach, co když to nevyjde, tě může fakt brzdit. Je důležitý se s tím nějak vyrovnat, jinak to ovlivní všechna rozhodnutí. Například, když se bojíš investovat do marketingu nebo nových produktů, můžeš propásnout šanci na růst. Někdy se podnikatelé tak moc soustředí na to, jak udržet náklady nízko, že zapomenou na inovace a rozvoj. Slyšel jsem příběhy lidí, co se báli vzít půjčku a nakonec zůstali pozadu za konkurencí.

Co se týká poradenství a coachingu, to může hodně pomoci! Někdo ti může ukázat, jak lépe plánovat finance a zbavit se stresu. Hlavní je si uvědomit, že risk je nedílnou součástí podnikání. Bez něj se nedá růst. Zkus najít způsob, jak ty obavy překonat – třeba si s někým promluvit nebo si udělat jasný finanční plán. To ti pomůže mít víc klidu a soustředit se na to, co je důležité.

153 slov
1.5 minut čtení
14. 10. 2024
Eliška Koutná

Jo, strach z peněz fakt může mít velkej vliv na rozhodování v podnikání. Když se furt bojíš, že ti dojdou prachy nebo že investice nevyjdou, tak to může bránit v tom, abys udělal odvážný kroky. Mně se to taky stalo, když jsem začínal – pořád jsem přemýšlel nad tím, co když se to posere a já skončím s prázdnou kapsou.

Třeba znám podnikatele, co měli skvělej nápad, ale kvůli úzkosti z financí se nikdy neodvážili jít do větších investic nebo rozšíření. Nakonec jim utekla šance a jejich konkurence je předběhla. Je důležitý mít nějakou psychickou pohodu a snažit se ty obavy překonat. Můžeš zkusit poradenství nebo coaching – to ti může pomoct ujasnit si finance a zbavit se strachů.

Myslím, že klíčem je najít rovnováhu mezi realistickým plánováním a odvahou. Někdy je potřeba riskovat, ale pokud jsi připravený a máš dobrý plán, tak to může fungovat. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2024
Martina Němcová
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Jak naše emocionální vnímání peněz ovlivňuje podnikatelské rozhodování?Objevte, jak psychologické aspekty ovlivňují naše rozhodování v oblasti financí a jak emocionální vnímání peněz mění strategii podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky