Succeed.cz/Fórum/Proč se někteří podnikatelé bojí investovat, i když mají dostatek peněz?

Proč se někteří podnikatelé bojí investovat, i když mají dostatek peněz?

Je zajímavé pozorovat, jak se v podnikání setkáváme s různými typy lidí a jejich přístupem k investování. Zajímalo by mě, proč někteří podnikatelé, kteří mají na svých účtech dostatek peněz, stále váhají s investováním do nových projektů nebo příležitostí. Myslím si, že to může souviset s mnoha faktory, jako je strach z rizika, nejistota ohledně budoucnosti trhu nebo obavy z toho, že by se jejich investice nemusely vyplatit. Je to něco, co vidím často kolem sebe a víc než jednou jsem o tom přemýšlel. Proč tedy tolik podnikatelů nedokáže překonat tyto obavy a namísto toho raději sedí na hotovosti, která by mohla být investována do rozvoje jejich byznysu? Je to snad pocit ztráty kontroly nad jejich financemi, nebo je to spíše otázka důvěry v sebe sama a schopností posoudit potenciální návratnost investice? Jaké zkušenosti máte vy? Setkali jste se někdy s podnikateli, kteří měli finanční prostředky, ale přesto váhali s investicemi? Co si o tom myslíte? Přijde mi fascinující, jak psychologické faktory dokážou ovlivnit rozhodnutí a chování lidí v tak dynamickém světě moderního podnikání.

174 slov
1.7 minut čtení
24. 7. 2023
Žaneta Švábová

Je to docela běžný jev, viděl jsem to i u pár podnikatelů kolem mě. Může to být o strachu z rizika, jak jsi říkal, ale taky to může souviset s tím, že se bojí ztráty kontroly. Když mají peníze na účtu, cítí se v bezpečí. Jakmile investují, tak už nemají tu jistotu a začnou vnímat možnost ztráty. Taky se dost hraje doba a situace na trhu – pokud je nejistota, tak lidi často radši sedí na svých penězích, než aby riskovali. Někdo může mít špatnou zkušenost z minulosti a teď se bojí udělat další krok. Důvěra v sebe sama hraje taky velkou roli – jestli si nejsou jistí svými rozhodnutími, tak si raději vezmou pauzu a čekají, co se stane. Nakonec je to o psychologii víc než o těch penězích samotných.

131 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2024
Michal Macek

Jo, tohle je fakt zajímavé téma. Mám pocit, že hodně podnikatelů má strach z neznáma. I když mají peníze, tak se bojí, že investice nevyjde a oni o ně přijdou. Je to o té psychologii a pocitech, co máme k penězům. Někteří radši sedí na hotovosti, než aby riskovali. Navíc, trh je v poslední době dost nestabilní a nikdo nechce přijít o úspory. Možná taky nemají důvěru v sebe sama nebo si nejsou jisti, jestli umí vyhodnotit rizika správně. Slyšel jsem o podnikatelích, co měli prachy, ale stejně se báli udělat krok, protože jim to přišlo jako příliš velké riziko. Je to fakt o pohodlí a strachu z prohry.

109 slov
1.1 minut čtení
21. 10. 2024
Blanka Košťálová
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Jak naše emocionální vnímání peněz ovlivňuje podnikatelské rozhodování?Objevte, jak psychologické aspekty ovlivňují naše rozhodování v oblasti financí a jak emocionální vnímání peněz mění strategii podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky