Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit sebedisciplínu při práci z domova?

Jak si nastavit sebedisciplínu při práci z domova?

Práce z domova je super, ale mám problém s tím, jak si udržet sebedisciplínu. Vždycky jsem byl spíš zvyklý pracovat v kanceláři, kde mě ostatní motivovali a drželi na uzdě. Teď, když sedím doma, je to všechno mnohem těžší. Jak to zvládáte vy? Máte nějaké tipy na sebedisciplínu? Zkoušel jsem si nastavovat pracovní dobu a pauzy, ale stejně mě rozptylují různé věci – domácí práce, televize nebo prostě jen lenost. Chtěl bych se dozvědět, jak si lépe rozplánovat den, abych byl efektivnější a nenechal se tak snadno vyrušovat. Někdo navrhoval mít vlastní pracovní koutek, ale nevím, jestli to pomůže. Co funguje vám? Můžete mi říct, jak to děláte? Jak si udržujete motivaci a jaké techniky nebo strategie používáte? Každý den je pro mě boj a rád bych se naučil lépe organizovat svůj čas. Děkuju za všechny rady!

137 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Štěpán Holuša

Takže, s tou sebedisciplínou to fakt není jednoduchý. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si udělal jasný rozvrh. Každý den vstávám ve stejnou dobu, ať už je víkend nebo pracovní den. Pak si dám snídani a hned sednu ke stolu, co mám vyhrazený na práci. Pomáhá mi mít oddělený prostor, kde se soustředím jen na práci. Když jsem v obýváku, tak mě láká koukat na TV nebo něco dělat kolem domu. Takže ten koutek je fakt důležitej. Mám tam i nástěnku s úkoly, abych viděl, co všechno chci stihnout.

Pak jsem zavedl techniku Pomodoro – 25 minut práce, 5 minut pauza. To hodně pomáhá udržet pozornost, protože máš vždycky něco, na co se můžeš těšit – pausu. A co se týče rozptýlení – jo, domácí práce jsou zlo, ale snažím se je dělat jen když už mám hotovo, nebo si udělat plán na víkend.

Motivace? No, snažím se si odměňovat třeba nějakou dobrou kávou nebo epizodou oblíbeného seriálu po splnění úkolů. Člověk si to musí udělat příjemný. Zkrátka chce to čas a pokus-omyl. Zkoušej různé věci a najdi to, co ti sedí.

181 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2024
Matěj Žižka

Mám s tím taky problémy, jakmile sedím doma. Co mi docela pomohlo, bylo si fakt vytvořit vlastní pracovní koutek. Hlavně bych měl být v místnosti, kde se normálně nepohybují. Zkus si vymezit čas, kdy pracuješ a kdy máš pauzu. Vytvoř si i nějaký rituál na začátek a konec práce – třeba kávu nebo procházku. Mě osobně pomáhá mít seznam úkolů, co chci za den stihnout. Když to pak všechno odškrtávám, cítím se víc motivovaný. Jo a zkus se odpojit od sociálních sítí během pracovní doby, to je killer na produktivitu. Když vidím, že je třeba 15:00 a já mám ještě spoustu práce, tak mi to dodává pocit urgency. Rád bych slyšel, co funguje ostatním, ale tohle mě aspoň trochu drží na uzdě.

122 slov
1.2 minut čtení
28. 12. 2024
Antonín Jirásek
Succeed.cz/Články/Mindset milionáře
Sebedisciplína: Klíč k trvalému úspěchuObjevte, jak sebedisciplína hraje klíčovou roli v dosahování cílů a jak ji můžete rozvíjet ve svém životě.
1000 slov
10 minut čtení
20. 2. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky