Succeed.cz/Fórum/Jak získat od investorů zpětnou vazbu na mé podnikání?

Jak získat od investorů zpětnou vazbu na mé podnikání?

Mám nový podnikatelský záměr a chci, aby se o něm dozvědělo co nejvíce lidí. Napadlo mě, že bych mohl oslovit investory, ale vůbec nevím, jak na to. Jakým způsobem se s nimi spojit a co všechno bych měl mít připravené, abych od nich získal zpětnou vazbu? Mám už nějaké prototypy a prezentaci, ale bojím se, že to nebude dost dobré. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak efektivně komunikovat s investory. Jaké otázky jim mám položit? Co by je mohlo zajímat a na co bych si měl dávat pozor? Chtěl bych, aby mi řekli nejen to, co se jim líbí, ale i to, co bych mohl vylepšit. Dále mě zajímá, jestli je lepší oslovovat investory individuálně nebo jestli existují nějaké akce, kde se můžu potkat více investorů najednou. Měli byste nějaké tipy na networking nebo na to, jak udělat dobrý první dojem? Víte někdo o nějakých platformách nebo událostech zaměřených na startupy a investice? A co když mi dají negativní zpětnou vazbu? Jak to vzít a udělat z toho něco pozitivního pro svůj projekt? Budu moc rád za vaše rady a zkušenosti.

187 slov
1.9 minut čtení
12. 7. 2023
Daniel Hruška

Takže, když chceš získat zpětnou vazbu od investorů, tak je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Nejprv, pro začátek se hodí mít jasně zpracovaný business plán, abys mohl rychle a jasně vysvětlit, co a jak děláš. Prototypy jsou super, to už je dobrý základ. Co se týče kontaktování investorů, můžeš je oslovit individuálně přes LinkedIn nebo emaily, ale taky existují akce jako startupové konference nebo pitch nights, kde se potkáš víc investorům najednou. Většinou tam bývá možnost prezentovat svůj projekt a dostat zpětnou vazbu na místě.

Zeptej se jich na otázky ohledně jejich zkušeností s podobnými projekty nebo co si myslí o trhu, na který cílíš. Také se ptej, co by tělo viděli jinak nebo co by mohlo být lepší.

Když dostaneš negativní zpětnou vazbu, neber to osobně. To je prostě součást procesu. Zkus zjistit konkrétní důvody jejich názoru a zaměř se na to jako příležitost k vylepšení. A hlavně, buď otevřený a přizpůsobivý. No a tipy na networking – snaž se být přátelský a naslouchající, udělej si vizitky a měj připravený elevator pitch, aby ses nezapomněl prezentovat.

Hodně štěstí!

181 slov
1.8 minut čtení
9. 1. 2024
Vladimír Pech

Nejprv si ujasni, co vlastně chceš od těch investorů slyšet. Zpětná vazba je super, ale měj na paměti, že každý má jiný názor. Když se s nimi spojíš, nejlepší je mít připravenou dobrou prezentaci – jasně ukaž, co děláš a proč je to zajímavé. Můžeš zkusit oslovit jednotlivce přes LinkedIn nebo se podívat na různé akce pro startupy, kde potkáš víc lidí najednou. Takový networking může být fajn – akce jako pitch night nebo startup summity jsou ideální.

Co se týče otázek, zeptej se jich na to, co vidí jako silné a slabé stránky tvého nápadu. Taky můžeš zjistit, co by chtěli vidět jinak nebo co jim chybí. Je normální, že dostaneš i kritiku – zkus to brát konstruktivně a udělat z toho poučení pro další kroky. A pokud dostaneš negativní zpětnou vazbu, nesmíš to brát osobně, spíš to využij k vylepšení projektu.

A nakonec – první dojem je důležitý, buď připravený a sebevědomý. Drž si přehled o tom, jaké platformy existují na podporu startupů, třeba Seedrs nebo Crowdcube může být dobrá volba. Hlavně buď aktivní a nevzdávej se hned po prvním neúspěchu.

182 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2022
Ladislav Šulc
Succeed.cz/Články/Získávání investic
Jak posilovat vztahy s investory po získání financováníObjevte klíče k úspěšnému budování a udržování dlouhodobých vztahů s investory po získání potřebného financování. Naučte se, jak komunikace a transpar...
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2020
David Horák
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky