Succeed.cz/Fórum/Proč je tak těžké odpojit se od práce po pracovní době?

Proč je tak těžké odpojit se od práce po pracovní době?

Nikdy jsem si nemyslel, že by bylo tak náročné přestat myslet na práci, když odejdu z kanceláře. Stává se mi to pořád – i po celodenním shonu a stresu, kdy jsem si říkal, že po práci si konečně odpočinu a věnuji se něčemu jinému. Ale jakmile přijdu domů, moje mysl stále běží na plné obrátky. Místo toho, abych si užíval volný čas s rodinou nebo se věnoval koníčkům, neustále přemýšlím o úkolech, které mě čekají další den, nebo o projektech, které musím dokončit. Je to jako bych měl v hlavě neustálý zvuk pracovního alarmu.

Zajímalo by mě, proč je to tak těžké? Je to snad tím, že jsme dneska všichni tak propojeni s technologií? Mobilní telefony a e-maily nám umožňují být v práci i mimo práci a zdá se, že se od toho nedokážeme odpoutat. Všichni máme obavy z toho, co když něco důležitého zmeškáme nebo co když nás někdo potřebuje a my nejsme dostupní? Cítím tlak být stále dostupný a reagovat na všechno okamžitě. Přitom bych chtěl mít klid a prostě relaxovat.

Možná je to také o tom, jak moc jsme si zvykli na ten rychlý životní styl. Všichni nám říkají, že musíme být produktivní a stále hledat nové příležitosti k růstu. Jak tedy najít rovnováhu mezi prací a osobním životem? Dalo by se říct, že čím víc se snažím oddělit svou pracovní identitu od té osobní, tím víc mě to frustruje. Jak se člověk může naučit skutečně si odpočinout a užít si volný čas bez neustálého rušení pracovních myšlenek?

Rád bych slyšel vaše názory na tuto problematiku. Jakým způsobem se vám podařilo naučit se odpoutat od práce po pracovní době? Co děláte proto, abyste si udrželi zdravý balans mezi pracovním a osobním životem? Případně co vás motivuje k tomu, abyste strávili volný čas jinak než přemýšlením o práci?

297 slov
3 minut čtení
4. 8. 2023
Rudolf Průcha

Myslím, že to je prostě normální. V dnešní době jsme neustále propojení a technologie fakt hodně ovlivňují, jak vnímáme práci. Když se na to podívám, snažím se mít jasnou hranici mezi prací a osobním životem. Například po práci si dám pauzu, třeba jdu na procházku nebo si zacvičím. Pomáhá mi to přepnout mozek. Taky jsem si nastavil, že po určité hodině už na e-maily nekoukám. Odpoutat se od práce chce cvik, ale když si zvykneš na nějaký rituál, jde to mnohem líp. Zkus si najít něco, co tě opravdu baví a co ti pomůže zapomenout na práci – ať už je to čtení, hobby nebo čas s rodinou. Hlavně si uvědomit, že práce počká.

114 slov
1.1 minut čtení
15. 5. 2024
Soňa Fialová

Těžko říct, proč je to tak složitý. Já to mám podobně, po práci jsem úplně vyšťavenej, ale stejně se nemůžu od práce odpoutat. Možná je to tím, že na nás tlačí ta rychlá doba, všichni chtějí víc a víc. Mám pocit, že když nedělám něco produktivního, tak jako bych ztrácel čas. A ten tlak na být neustále dostupný? To je fakt k zbláznění. Mně pomáhá si nastavit nějaké hranice – třeba v určitou hodinu už prostě nevytahuju e-maily a snažím se věnovat rodině nebo třeba číst knížku. Občas je dobré si říct, že ta práce neuteče a že bez pořádného odpočinku se stejně neudělá nic pořádně. Hledám rovnováhu tak, že si plánuju víc volného času a snažím se ho dodržovat. Když už nic jiného, tak aspoň chci mít v hlavě klid a užívat si chvíle bez stresu.

137 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2024
Eva Dostálová
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Vliv technologie na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životemČlánek se zaměřuje na to, jak moderní technologie ovlivňují schopnost jednotlivců udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, včetně výhod a ...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky