Succeed.cz/Fórum/Kde se naučit základy programování rychle a jednoduše?

Kde se naučit základy programování rychle a jednoduše?

Programování je dneska strašně žádaná dovednost a já bych se chtěl dostat do světa technologií, ale vůbec nevím, kde začít. Čím dál víc lidí kolem mě mluví o tom, jak je programování skvělé a jak jim to pomohlo v kariéře. Ale pro mě je to zatím úplně cizí svět. Hledám nějaké jednoduché a rychlé zdroje, které mi pomohou pochopit základy programování, aniž bych musel trávit roky studiem. Existují nějaké online kurzy, které by byly vhodné pro úplné začátečníky? Co třeba YouTube? Je tam něco, co byste doporučili? A co knížky? Myslíte, že má smysl koupit nějakou knížku na téma programování pro začátečníky? Rád bych se naučil něco o různých programovacích jazycích, ale nevím, který z nich je nejvhodnější na start. Chtěl bych se zaměřit na webové technologie, protože mě to nějakým způsobem přitahuje. Jaký jazyk byste doporučili – JavaScript, Python nebo něco jiného? Zajímalo by mě také, jestli je lepší učit se s pomocí videí nebo textů. A co praktické projekty? Měli byste nějaké tipy na malé projekty, na kterých bych mohl začít pracovat, abych si vyzkoušel nabyté znalosti v praxi? Chci se dostat do toho světa a opravdu se snažím najít ten nejlepší způsob, jak to udělat rychle a efektivně. Budu vděčný za každou radu a zkušenost!

208 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2022
Emil Zajíc

S programováním to může být ze začátku dost matoucí, ale neboj, dá se to zvládnout. Pro úplné začátečníky bych určitě doporučil začít s Pythonem, je to jednoduchý jazyk a má skvělou syntaxi. Na webu najdeš spoustu kurzů – třeba Codecademy nebo freeCodeCamp. YouTube je taky super, mrkni na kanály jako Traversy Media nebo The Net Ninja, mají skvělé tutoriály o webových technologiích. Co se týče knížek, tak pokud ti víc vyhovují texty, můžeš zkusit "Automate the Boring Stuff with Python". Je to praktické a naučí tě hodně užitečných věcí.

Jasně, že videa jsou fajn, ale nezapomínej si zkoušet kód sám. A co se týče projektů, začni s nějakým jednoduchým webem – třeba osobní portfolio nebo malou aplikaci pro správu úkolů. Hlavně se neboj chybovat a experimentovat. Tímhle způsobem se dostaneš do toho programování rychleji, než si myslíš.

136 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2024
Eva Konečná

Takže, pokud chceš začít s programováním a webovými technologiemi, tak doporučuji začít s JavaScriptem. Je to jazyk, který je fakt všude – na webu, v aplikacích, prostě se hodí. Můžeš se podívat na online kurzy jako Codecademy nebo freeCodeCamp, tam mají super interaktivní výuku. YouTube je taky skvělý – kanály jako Traversy Media nebo Academind nabízejí spoustu video tutoriálů pro začátečníky.

Knížky? No, já bych řekl, že videa jsou lepší na začátek, ale knížky jako "Eloquent JavaScript" nebo "You Don’t Know JS" můžou být užitečný později.

Praktické projekty jsou super věc, jak se učit. Zkus třeba vytvořit jednoduchou webovou stránku nebo malou hru jako Tic Tac Toe. To ti pomůže nabrat zkušenosti a vyzkoušet si to v praxi. Hlavně buď trpělivý a neboj se chyb – to je součást učení. Hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Eva Kočová
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Kde se nachází největší poptávka po digitálních dovednostech?Přehled oblastí a profesí vyžadujících pokročilé digitální dovednosti, s tipy na přípravu na tyto profese.
1000 slov
10 minut čtení
18. 4. 2022
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky