Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se během práce z domova nedokážu soustředit?

Co dělat, když se během práce z domova nedokážu soustředit?

Pracuji z domova už nějakou dobu a musím říct, že to není tak snadné, jak jsem si na začátku myslel. Když jsem byl v kanceláři, měl jsem jasně dané prostředí, určité rutiny a kolegy kolem sebe, kteří mě motivovali. Teď ale sedím doma a mám pocit, že se nedokážu vůbec soustředit. Někdy mě rozptylují domácí povinnosti, jindy mě zase láká pustit si televizi nebo se prostě jen projít po bytě. Zkoušel jsem různý časový management a i nějaké techniky jako Pomodoro, ale stejně se mi nedaří dostat se do tempa. Chtěl bych vědět, co děláte vy, když vás doma nic nebaví a jaké máte tipy na udržení koncentrace. Třeba nějaké metody nebo triky, které vám pomáhají? Jak se motivujete, když vás doma nikdo nehlídá? Myslíte si, že je lepší mít určený pracovní prostor? Jak si organizujete den, abyste se vyhnuli prokrastinaci? Díky za jakékoliv rady!

145 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Marek Zajíc

Tak já to mám podobně. Když jsem začal pracovat z domova, myslel jsem si, že to bude pohoda, ale po pár týdnech jsem zjistil, že je to těžší, než to vypadalo. Zjistil jsem, že mít nějaký určený pracovní prostor je fakt důležitý. Snažím se pracovat z jednoho stolu, kde mám vše potřebné, a vyhýbat se místům, kde se normálně relaxuje. Pomáhá mi i stanovit si jasný rozvrh dne – začnu v určitou hodinu a dám si pauzy v pravidelných intervalech. Třeba ten Pomodoro mi funguje docela dobře, i když někdy prostě musím přepnout na jinou činnost, abych se dostal do tempa. Zkouším i omezit rozptýlení – třeba telefon schovám do šuplíku a k televizi se nedostanu, dokud nemám splněné úkoly. A taky si dávám malé cíle, abych měl pocit úspěchu. Když mi něco jde, motivace přichází sama. A hlavně – když už cítím, že je to moc, tak se prostě projdu ven na čerstvým vzduchu. Myslím, že to chce najít svůj vlastní styl a co nejlépe využít prostředí kolem sebe.

170 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2025
Blanka Košťálová

Nedokážu se soustředit, když pracuju z domova, takže to znám. Mě pomohlo mít jasně vymezený pracovní prostor, jako třeba stůl v rohu pokoje. Snažím se dodržovat nějakou rutinu – vstanu, dám si kafe, a pak začnu pracovat v určitou dobu. Když je to těžké, používám techniku Pomodoro taky, ale někdy mi pomůže prostě si nastavit krátké cíle – udělej jednu věc a pak si dej pauzu.

Zkoušel jsem i mít sluchátka a poslouchat nějakou instrumentální hudbu nebo zvuky přírody, to mi trochu pomáhá se soustředit. A co se týče domácích povinností, snažím se je naplánovat na přestávky nebo na konec pracovního dne. Nejdřív práce, pak úklid nebo vaření. Zkus se odměnit za splněné úkoly – třeba si po práci pustit oblíbený seriál. Je to takový motivátor. Zkrátka klíčem je najít si ten svůj způsob, co ti sedí.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Vladimíra Žemličková
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Jak se adaptovat na rostoucí trend práce na dálku? Praktické tipy pro efektivní práci z domova a udržení produktivity.Článek přináší užitečné rady a tipy pro adaptaci na práci z domova, zaměřuje se na zvýšení produktivity a udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním ž...
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky