Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit pracovní prostor doma, abych byl produktivnější?

Jak si nastavit pracovní prostor doma, abych byl produktivnější?

Přemýšlím, jak si doma zařídit pracovní prostor, abych byl mnohem produktivnější. V poslední době mám pocit, že i když sedím u počítače, tak mi to nějak nefunguje. Kolem mě je spousta věcí, které mě rozptylují – děti, televize, nebo dokonce i chaotický stůl plný papírů a různých věcí, které vůbec nepoužívám. Zajímalo by mě, jak si vůbec vybrat to správné místo v bytě pro práci. Je lepší mít pracovní stůl v obývacím pokoji nebo raději v ložnici? Co třeba osvětlení? Mám se snažit o to mít co nejvíc přirozeného světla nebo naopak investovat do nějakých kvalitních lamp? A co barvy? Slyšel jsem, že některé barvy mohou podporovat kreativitu a soustředění – jaké byste doporučili? Jak vlastně zařídit stůl, aby na něm bylo všechno potřebné a zároveň to nevypadalo jako po výbuchu? Jaké doplňky by mohly pomoci zvýšit mou produktivitu? Existují nějaké techniky nebo triky pro organizaci pracovního prostoru? A co třeba ergonomie? Měl bych investovat do kvalitní židle nebo stolu? Jak jste to udělali vy ve svém domácím pracovním prostoru? Jaké změny vám pomohly cítit se lépe a soustředěněji při práci z domova?

183 slov
1.8 minut čtení
18. 10. 2024
Andrea Malečková

Zkus si najít místo, kde tě nebude tolik rozptylovat. Já třeba pracuju v rohu obýváku, daleko od TV. Je fajn mít stůl u okna, to světlo fakt pomáhá. Hlavně nezapomínej na dobrou židli, po pár hodinách na nekvalitní už to bolí. Co se týče barev, modrá prý uklidňuje a podporuje koncentraci, zkus třeba modrý doplněk nebo něco takovýho.

Měj stůl co nejvíc čistý, jen s tím, co fakt potřebuješ. Klidně si pořiď organizér na papíry a věci, jinak to bude vypadat jako po výbuchu. A zkuste nějaké techniky jako Pomodoro – 25 minut práce a pak 5 minut pauza, to mě fakt motivuje.

Ergonomie je taky důležitá, takže jak říkám – dobrá židle a stůl v pohodlné výšce. Já si pořídil i podložku pod nohy. Nezapomeň si udělat čas na pauzy, jestli se ti líbí, dej si kávu nebo se projdi po bytě. Hlavně se snaž ten prostor oddělit od „domácího“ života.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
Andrea Vyskočilová

Je fajn, že to chceš řešit. Pracovní prostor doma fakt hodně ovlivňuje, jak se cítíš a jak jsi produktivní. Kde si to zařídíš? Pokud můžeš, nejlepší je mít stůl oddělený od ostatních místností, aby tě nerušili děti nebo televize. Obývák je super, když je klid, ale ložnice může být taky dobrá, pokud to tam nemáš přeplněné. Osvětlení? Určitě se snaž o přirozené světlo, to ti dá víc energie. Když to nejde, tak kvalitní lampy jsou nutnost. Barvy na stěnách můžou pomoct – modrá nebo zelená prý uklidňuje a podporuje soustředění. Drž si stůl v čistotě, zkus používat organizéry na papíry a věci, co potřebuješ mít po ruce. Méně je víc, jasně. Ergonomie je důležitá – investice do pohodlné židle a výškově nastavitelného stolu se vyplatí. Je dobrý mít i pár rostlin kolem sebe, ty prý zlepšují náladu a čistěj vzduch. Zkuste třeba techniku Pomodoro – 25 minut práce a pak 5 minut pauza. To dost pomáhá udržet pozornost.

158 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2024
Pavel Pernica
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Jak se adaptovat na rostoucí trend práce na dálku? Praktické tipy pro efektivní práci z domova a udržení produktivity.Článek přináší užitečné rady a tipy pro adaptaci na práci z domova, zaměřuje se na zvýšení produktivity a udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním ž...
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky