Succeed.cz/Fórum/Kde najít motivaci, když pracuji sám z domova?

Kde najít motivaci, když pracuji sám z domova?

Pracuji z domova už nějakou dobu a musím říct, že je to pro mě občas opravdu náročné. Když jsem byl v kanceláři, bylo to snadnější – kolegové kolem mě, atmosféra, celkově ten pocit sounáležitosti a tlaku, že musím odvednout svou práci. Teď ale sedím doma u počítače a často se mi stává, že se prostě nemůžu donutit k práci. Ztrácím motivaci a někdy vůbec nevím, jak z toho ven.

Zkoušel jsem různé techniky – plánování dne, časové bloky, dokonce i meditace. Ale stejně se mi stává, že se ztratím v přestávkách nebo na sociálních sítích. Všichni kolem mě říkají, že bych měl mít jasný plán a držet se ho, ale když všechno dělám sám a nemám žádného šéfa ani tým, tak je to prostě těžké. Hlavně teď, když venku svítí slunce a láká mě jít ven místo toho, abych seděl u stolu.

Jak to děláte vy? Jak najít tu správnou motivaci, když pracujete sami? Máte nějaké tipy nebo triky, které vám pomáhají zůstat soustředění a produktivní? Jak si nastavujete cíle, abyste měli pocit pokroku? Přemýšlím i o tom, jestli by mi pomohlo se třeba spojit s lidmi na stejné vlně – ale kde takové lidi potkat? Je podle vás lepší mít nějakého parťáka na dálku nebo raději pracovat úplně sám? Hledám jakoukoli inspiraci nebo radu!

213 slov
2.1 minut čtení
9. 9. 2024
Alena Fučíková

Když děláš z domova, je to fakt výzva, to znám. Mně osobně pomáhá mít nějakou ranní rutinu – třeba si udělat snídani, zapnout kávovar a pak si sednout k pracovním úkolům. Taky si stanovím malé cíle na den, aby to nebylo tak přehlcující. Když splním něco menšího, cítím se líp a mám motivaci pokračovat.

Zkus si udělat pracovní místo, které ti bude příjemný, ať už je to někde u stolu nebo v oblíbeném koutě v bytě. Jo, a co se týče přestávek – dej si čas na procházku ven, aspoň na 10 minut. Změna prostředí může hodně pomoct.

Pokud chceš najít lidi na stejné vlně, mrkni na online skupiny nebo fóra zaměřený na tvůj obor, tam potkáš spoustu lidí, co to mají podobně. A mít parťáka na dálku může být super – vzájemná motivace a podpora jsou k nezaplacení. Tak hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2025
Michaela Bezděková

Zdravím, chápu přesně, o čem mluvíš. Práce z domova může být fakt těžká. Zkus si udělat nějaký rituál na začátek dne – třeba si uvařit kávu a pak si sednout k práci jako kdybys byl v kanceláři. Pomáhá to oddělit osobní čas od pracovního. Důležitý je taky nastavit si jasné cíle, klidně i malé. Když si dáš úkoly, co můžeš splnit za den, tak je to motivační. Zkus se spojit s lidma online, třeba přes fóra nebo sociální sítě. Jsou skupiny pro freelancery, kde si můžete navzájem pomáhat a motivovat se. Já někdy pracuju v coworkingovém prostoru, to mi hodně pomáhá na soustředění a cítím se víc v tom pracovním módu. Ale pokud ti vyhovuje pracovat sám, tak to taky nevadí, hlavně najdi něco, co ti bude vyhovovat.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Andrea Pavlíková
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Jak se adaptovat na rostoucí trend práce na dálku? Praktické tipy pro efektivní práci z domova a udržení produktivity.Článek přináší užitečné rady a tipy pro adaptaci na práci z domova, zaměřuje se na zvýšení produktivity a udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním ž...
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky