Succeed.cz/Fórum/Jak můžu budovat důvěru s klienty při prvních schůzkách?

Jak můžu budovat důvěru s klienty při prvních schůzkách?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně prvních schůzek s klienty. Když se potkávám s novými lidmi a snažím se rozjet nějakou spolupráci, často mám pocit, že důvěra mezi námi není úplně na místě. Hlavně když se jedná o nové klienty, kteří mě neznají a já je také ne. Jakým způsobem bych mohl efektivně budovat důvěru už při těch prvních schůzkách? Vím, že je důležité, aby se klient cítil pohodlně a měl pocit, že mu rozumím a chápu jeho potřeby. Důležitá je i otevřenost a transparentnost, ale jak to všechno skloubit dohromady? Je lepší začít povídáním o sobě nebo se hned zaměřit na jejich problém? Jaké otázky bych měl klást, abych zjistil, co opravdu potřebují? A co si myslíte o osobním přístupu versus více profesionálním vystupování? Mám obavy, že pokud to přeženu s profesionalitou, mohlo by to vypadat moc odtažitě. Taky slyším různé názory na to, jak důležité je sdílet s klienty své úspěchy nebo zkušenosti. Je to dobrý způsob, jak budovat důvěru, nebo je lepší nechat to na později? Jaké máte tipy a triky na úspěšné navázání kontaktu? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože vím, že důvěra je základem každého dobrého podnikání. Díky za vaši pomoc!

198 slov
2 minut čtení
20. 1. 2025
Bohuslav Hrdý

Důvěra se buduje postupně, ale pár věcí můžeš udělat už při prvních schůzkách. Hlavně se snaž být upřímný a otevřený. Je fajn začít povídáním o tom, co děláš, ale pak se rychle přesuň na jejich potřeby. Zeptej se na to, co je trápí, jaké mají cíle nebo co by chtěli zlepšit. Můžeš použít otázky typu: "Jaké máte zkušenosti s podobnými problémy?" nebo "Co byste rádi dosáhli?" Tím ukážeš zájem a že jim chceš pomoct.

Osobní přístup je důležitý, ale nebuď moc familiární hned ze začátku. Najdi rovnováhu mezi příjemným a profesionálním vystupováním. S úspěchy a zkušenostmi určitě počkej, až si vytvoříte nějaké spojení. Když máš nějaký konkrétní úspěch, který by mohl souviset s jejich situací, tak to můžeš zmínit, ale opatrně.

Takže shrnuto – buď otevřený, naslouchej, ptej se a snaž se najít společnou řeč. Důvěra přijde s časem a s tím, jak budete spolupracovat.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2024
Martin Starý

Budování důvěry s klienty při prvních schůzkách je fakt klíčový. Mě osobně funguje, když začnu tím, že se opravdu zajímám o to, co klient potřebuje. Místo abych jen mluvil o sobě, většinou se snažím položit pár otevřených otázek. Například co je pro ně nejdůležitější, co jim dělá problémy nebo jaké mají cíle. Tím je donutím mluvit a já si od nich vezmu cenné informace.

Jasně, je dobrý mít i nějaké ty úspěchy na paměti, ale radši to nevytrubovat hned na začátku. Můžu zmínit nějakou relevantní zkušenost, ale spíš jako příklad než jako chlubení. A osobně si myslím, že je lepší být trošku víc osobní a uvolněný, než úplně strohý a profesionální. To může působit odtažitě a to nechceš.

Důležitý je taky naslouchat a reagovat na to, co ti klient říká – ukážeš tím, že ti záleží na jejich názoru. A když už se dostanete k tomu "co dál", buď otevřený ohledně toho, jak bude spolupráce vypadat a co od ní můžou očekávat. Transparentnost hraje fakt velkou roli.

Pokud dokážeš vytvořit příjemnou atmosféru, tak většina klientů se uvolní a bude ochotnější spolupracovat. Takže hlavně být autentický a empatický.

185 slov
1.9 minut čtení
27. 12. 2024
Petr Bednář
Succeed.cz/Články/Důvěra a motivace
Jak budovat důvěru ve vztazích s klienty a partneryProzkoumejte klíčové techniky, které posílí důvěru a loajalitu vašich obchodních kontaktů. Naučte se, jak efektivně komunikovat a budovat dlouhodobé v...
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky