Succeed.cz/Fórum/Jak mohu získat první klienty jako nově vzniklý freelancer?

Jak mohu získat první klienty jako nově vzniklý freelancer?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně získávání prvních klientů, protože jsem se rozhodl přejít na freelancing a teď jsem tak trochu bezradný. Je to pro mě úplně nový svět a nevím, jak začít. Mám nějaké dovednosti, které bych rád nabízel, ale nikdo o mě zatím neví. Zkoušel jsem už pár různých stránek pro freelancery, ale zatím žádná odezva. Jaké jsou nejlepší tipy na to, jak se prosadit a najít své první zákazníky? Měli byste nějaké konkrétní rady, nebo postupy, které fungovaly vám? Přemýšlel jsem o sociálních sítích a možná i o nějakých online skupinách zaměřených na freelancing, ale pořád nevím, jak na to. Jaké platformy byste doporučili pro začátek? Myslíte, že je dobré oslovovat přímo firmy nebo jednotlivce s nabídkou svých služeb? A co třeba networking, funguje to vůbec v dnešní digitální době? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory na to, jak se dostat k prvním projektům a klientům. Děkuju moc za jakoukoliv pomoc.

155 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2023
Miroslava Hrušková

Hele, začít jako freelancer je fakt výzva, ale dá se to zvládnout. Měl jsem podobný problém. Zkus se zaměřit na pár klíčových věcí. První, co bys měl udělat, je vytvořit si portfolio. I když nemáš klienty, můžeš ukázat nějaké svoje projekty nebo dokonce i fiktivní práce. Pak zkus zapojit sociální sítě – LinkedIn je super pro profesní propojení a Facebook má spoustu skupin zaměřených na freelancing, kde se můžeš prezentovat.

Další tip – oslovuj firmy přímo. Nečekej, až se ti někdo ozve. Připrav si krátký email s nabídkou svých služeb a pošli to lidem, kteří by mohli mít zájem. Networking funguje pořád, akorát musíš být aktivní – navštěvuj místní akce nebo online webináře v oboru, který tě zajímá. Můžeš potkat lidi, co potřebují pomoc.

A nezapomeň, že trvá nějakou dobu, než si vybuduješ reputaci a získáš první klienty. Buď trpělivý a nevzdávej to! Každý začátek je těžký.

145 slov
1.5 minut čtení
7. 10. 2023
Patrik Zeman

Když začínáš jako freelancer, prvních pár klientů může být dost těžkých. Zkus to s osobními kontakty - třeba známí, rodina nebo kolegové. Můžeš je oslovit, jestli nepotřebují nějakou pomoc nebo jestli znají někoho, kdo by mohl mít zájem. Dále bych doporučil sociální sítě, jako LinkedIn nebo Facebook skupiny zaměřené na freelancing. Tam se dá taky spojit s lidmi, co shánějí pomoc.

Zkus napsat nějaké články nebo posty o svých dovednostech a zkušenostech, to ti pomůže zviditelnit se. Je dobrý i mít vlastní webovku nebo portfolio, kde ukážeš svoje práce, i když jich zatím moc nemáš.

A co se týče těch platforem pro freelancing, zkus Upwork nebo Fiverr, ale buď připravený na velkou konkurenci. Můžeš zkusit i menší lokální platformy, tam je šance na úspěch větší. Nezapomeň na networking - i online akce nebo meetupy můžou být super příležitostí, jak potkat lidi a získat klienty.

Jednou se to rozjede, tak se neboj oslovovat firmy s nabídkou služeb, ale dej si pozor na to, aby to nebylo příliš agresivní – spíš se snaž nabídnout hodnotu než jen prodávat.

176 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2022
Richard Tesař
Succeed.cz/Články/Úspěšné strategie pro freelancery
Jak efektivně vybudovat osobní značku jako freelancerObjevte strategie a tipy, jak úspěšně vyniknout na trhu jako freelancer prostřednictvím efektivní osobní značky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 8. 2020
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky