Succeed.cz/Fórum/Má psychika vliv na schopnost uzavírat obchod?

Má psychika vliv na schopnost uzavírat obchod?

Chtěl bych se zeptat, jak moc si myslíte, že psychika ovlivňuje naši schopnost uzavírat obchody? Jsou situace, kdy se cítíme například nervózní, stresovaní nebo naopak příliš sebevědomí a to se může přímo promítnout do toho, jak jednáme s klienty nebo partnerem. Vím, že v podnikání je důležitá nejen příprava a znalosti, ale i to, jak se cítíme v daném momentu. Občas mám pocit, že když jsem v dobrém rozpoložení, tak mi to jde snadněji a dokážu přesvědčit druhou stranu. Naopak když jsem ve stresu nebo si nevěřím, tak mi to prostě nešlape. Zajímalo by mě, jestli máte podobné zkušenosti? Jaké psychické stavy mají podle vás největší vliv na vyjednávání? A co byste doporučili pro zlepšení psychické pohody před důležitým jednáním? Jaké techniky používáte, abyste se uklidnili nebo zvýšili své sebevědomí? Mám pocit, že se o tom moc nemluví a přitom je to hodně důležité. Co si o tom myslíte?

149 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2024
Blanka Štefanová

Jo, psychika má na tohle určitě vliv. Když jsem v pohodě a sebejistý, tak se dokážu lépe vyjadřovat a přesvědčit lidi. Ale když jsem nervózní, tak to jde všechno do kytek. Občas si ani neuvědomím, jak moc mě stres ovlivňuje, a pak zkrátka nedokážu jednat tak, jak bych chtěl.

Taky si myslím, že emocí hrají velkou roli - strach z odmítnutí nebo tlak na výkon způsobují, že se člověk chová jinak. Snažím se před důležitými jednáními praktikovat nějaké relaxační techniky - třeba hluboké dýchání nebo vizualizaci úspěchu. Pomáhá mi to udržet klid a být připravený na cokoliv.

Jako tip by mohl fungovat i pozitivní mindset - prostě si říkat, že to zvládnu, a připravit se na otázky, které mohou padnout. Prostě se snažit myslet pozitivně a soustředit se na přínos jednání spíš než na tlak nebo nervozitu.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 5. 2024
Hana Dvořáková

Psychika má na uzavírání obchodů obrovský vliv. Není to jen o znalostech a přípravě, ale taky o tom, jak se cítíme v danou chvíli. Když jsem v pohodě, tak dokážu lépe komunikovat, jsem uvolněnější a to se odráží na celkovém jednání. Naopak, když jsem nervózní nebo mám pocit, že to nezvládnu, tak to jde poznat a hned je to horší. Myslím, že klíčové psychické stavy jsou zklidnění a sebevědomí – když tohle mám, tak většinou vyjednávání vyjde. Osobně třeba používám dýchací techniky nebo si před jednáním promyslím pozitivní scénáře, co by mohlo vyjít. Občas si taky promluvím s někým, kdo mě podpoří. Tohle vše mi pomáhá zůstat v klidu a soustředit se na to důležité. Je fakt, že se o psychice ve byznysu moc nemluví, ale měla by se brát vážně.

131 slov
1.3 minut čtení
14. 9. 2024
Hana Žemličková
Vybudování schopnosti efektivně prodávat své služby nebo produkty.
Succeed.cz/Články/Prodávací dovednosti
Proč je psychika neodmyslitelnou součástí prodejních dovedností?Jak psychologie ovlivňuje úspěšnost prodeje a techniky, které můžete využít pro zlepšení svých prodejních dovedností.
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2024
Petra Svobodová
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky