Succeed.cz/Fórum/Co je to CRM a jak mi pomůže v prodeji?

Co je to CRM a jak mi pomůže v prodeji?

Zdravím všechny, mám takový dotaz, který mě už nějakou dobu trápí. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje CRM, ale upřímně moc nevím, co si pod tím představit. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je důležité mít nějaký systém na správu zákaznických vztahů, ale jak to vlastně funguje? Zajímalo by mě, jestli mi to opravdu může pomoct v prodeji a jak konkrétně. Mám pocit, že se snažím oslovit zákazníky, ale někdy mám pocit, že se mi to nedaří tak efektivně, jak bych chtěl. Také by mě zajímalo, jaké funkce by měl dobrý CRM systém mít a jestli je vůbec potřeba investovat do nějakého softwaru nebo stačí něco jednoduchého. Prostě bych chtěl vědět, co všechno to CRM obnáší a jestli by mi to mohlo usnadnit práci a zlepšit mé výsledky v prodeji. Děkuju za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
4. 6. 2024
Filip Vávra

CRM neboli Customer Relationship Management je systém, který ti pomáhá spravovat vztahy se zákazníky a sledovat jejich interakce s tvou firmou. Můžeš si to představit jako takovou digitální databázi, kde máš všechny důležité informace o svých zákaznících pohromadě. Pomocí CRM můžeš snadno sledovat, co jsi se zákazníky řešil, kdy jsi je kontaktoval, jaké mají preference, a tak dál.

Pokud jde o prodej, CRM ti může výrazně pomoct. Například ti umožní lépe organizovat zákaznickou základnu, takže budeš mít přehled o tom, kdo jsou tvoji klíčoví klienti a jaké mají potřeby. Můžeš si plánovat schůzky, vytvořit si úkoly a sledovat prodeje v reálném čase. Díky tomu můžeš efektivněji cílit na potenciální zákazníky a zlepšit svou komunikaci s těmi stávajícími.

Co se týče funkcí – dobré CRM by mělo mít možnost sledování prodejního procesu, reportování výkonu a integraci s dalšími nástroji jako jsou e-maily nebo marketingové platformy. Pokud chceš začít jednoduše, můžeš zkusit nějakou free verzi nebo levnější software. Ne vždy musíš investovat do drahého systému hned na začátku.

V konečném důsledku ti CRM může ušetřit čas a zlepšit vztahy se zákazníky, což v dlouhodobém horizontu povede k vyšším prodejům.

184 slov
1.8 minut čtení
26. 8. 2024
Matěj Žižka

CRM (Customer Relationship Management) je v podstatě systém, který ti pomáhá spravovat vztahy se zákazníky. Místo abys měl všechny informace o klientech roztroušené po papírech nebo v mailu, CRM to všechno centralizuje. Takže když chceš něco prodat nebo se ozvat zákazníkovi, máš všechny potřebné údaje na dosah ruky.

Dobrý CRM ti může pomoct v prodeji tím, že ti zjednoduší sledování leadů, plánování schůzek a určitě i zlepšení komunikace se zákazníky. Uvidíš historii konverzací a transakcí, což ti umožní lépe pochopit potřeby svých klientů a tím zvýšit šanci na úspěšný prodej.

Co se funkcí týče, tak bys měl hledat možnosti jako sledování kontaktů, automatizace marketingových kampaní, reporting a analýzu prodeje. Není nutné investovat do drahého softwaru hned na začátku - existují i jednoduché a levné varianty, které by ti mohly stačit. Takže když máš pocit, že bys měl zefektivnit práci s klienty, CRM určitě stojí za zvážení.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 11. 2024
David Baloun
Succeed.cz/Články/Prodávací dovednosti
Které technologie mohou podpořit vaše prodejní dovednosti?Přehled moderních nástrojů a softwaru, které usnadňují proces prodeje a správu vztahů se zákazníky.
1000 slov
10 minut čtení
29. 10. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky