Succeed.cz/Fórum/Jak si vytvořit SMART cíle pro moje podnikání?

Jak si vytvořit SMART cíle pro moje podnikání?

Chtěl bych se zeptat, jak přesně si vytvořit SMART cíle pro moje podnikání. Vím, že tyto cíle by měly být specifické, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově vymezené, ale mám pocit, že se mi to nějak nedaří správně uchopit. Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak začít a na co se zaměřit při nastavování těchto cílů. Jakým způsobem je možné určit, co je pro mě konkrétně specifické? Jak si zkontrolovat, jestli jsou mé cíle opravdu měřitelné? Co když si stanovím cíl, který se zdá být dosažitelný, ale ve skutečnosti není? A co se týče relevance – jak poznám, jestli můj cíl zapadá do celkové strategie podnikání? A konečně, jak určit vhodný časový rámec pro dosažení cílů, aniž bych byl příliš optimistický nebo naopak příliš pesimistický? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti ohledně vytváření SMART cílů a jak vám to pomohlo posunout vaše podnikání kupředu. Díky moc!

147 slov
1.5 minut čtení
17. 2. 2024
Václav Macháč

Stanovování SMART cílů může být složitý proces, ale je to fakt důležité pro úspěch podnikání. Když začínáš, zaměř se na specifické věci. Místo "chci zvýšit tržby", zkus třeba "zvýším tržby o 20 % do konce roku". Tím si hned jasnější, co chceš. Měřitelnost je taky klíčová – najdi si konkrétní čísla nebo metriky, které můžeš sledovat. Například sleduj prodeje měsíčně nebo počet nových zákazníků. Dosažitelnost je o realistickém posouzení. Ověř si, co už jsi v minulosti dokázal a zvaž, kolik času a zdrojů ti to spolkne. Takže když si řekneš, že chceš zvýšit marketingový rozpočet na 30 %, uvažuj, jestli máš na to finance a kapacity.

Relevance cílů by měla odpovídat tvé celkové strategii – třeba jestli se zaměřuješ na nové produkty nebo expanze na trh. Zeptej se sám sebe, jak tvůj cíl zapadá do vizí a plánů podnikání.

A časový rámec? Tady je nejlepší najít balanc. Zkus si udělat nějaký plán s milníky – třeba čtvrtletní cíle, které ti pomohou udržet motivaci a vidět pokrok. Někdy je fajn nechat si nějakou rezervu, abys nemusel spěchat.

Takže shrnutí: buď konkrétní a měřitelnej, přemýšlej realisticky o tom, co zvládneš, ujisti se, že to dává smysl pro tvoji firmu a nastav si rozumné termíny. To ti pomůže dostat se dopředu.

207 slov
2.1 minut čtení
17. 11. 2024
Lukáš Kříž

Takže, když chceš nastavit SMART cíle, začni tím, co přesně chceš docílit. Například, místo "chci zvýšit prodeje" si stanov "chci zvýšit prodeje o 20 % během příštích šesti měsíců." To je konkrétní a měřitelné. Měřitelnost ověříš třeba tím, že máš nástroje na sledování prodejů, takže víš, jestli jsi to splnil nebo ne.

Dosažitelnost je tricky. Zhodnoť, co už máš a co ti chybí. Jestli nemáš prostředky na marketing, tak cíl 100% nárůst by mohl být mimo realitu. Důležité je mít realistickou představu o dostupných prostředcích a čase.

Relevance by měla být ve vztahu k tvé celkové strategii. Přemýšlej nad tím, jaký cíl podporuje tvou vizi podnikání. Když třeba prodáváš zdravé potraviny, cíl by měl být v souladu s trendy v oblasti zdravého životního stylu.

A časový rámec – tady si dej pozor. Na krátkodobé cíle se dají lépe odhadnout termíny než na dlouhodobé. Zkus se podívat na konkurenční cykly nebo sezónnost produktů a nastav si termín podle toho.

Hlavně si to piš a kontroluj pravidelně. Tím si udržíš motivaci a můžeš upravit cíle podle aktuální situace. Takže začni s malými cíli a postupně je vylaďuj.

181 slov
1.8 minut čtení
2. 11. 2023
Markéta Švandová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské myšlení
Jak si správně nastavit cíle a sledovat pokrok v podnikání: Efektivní strategie pro SMART cíleV tomto článku se dozvíte, jak si správně nastavit cíle a sledovat pokrok v podnikání pomocí metodiky SMART. Objevte efektivní strategie pro maximální...
1000 slov
10 minut čtení
20. 6. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky