Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se bojím oslovit někoho na LinkedIn?

Co dělat, když se bojím oslovit někoho na LinkedIn?

Proč mám takový strach oslovit lidi na LinkedIn? Chtěl bych navázat nové kontakty, ale pokaždé, když se chystám napsat zprávu, pocítím nervozitu. Je to přece profesionální síť a já mám pocit, že musím být dokonalý. Co když ten člověk bude mít jiný názor na mé zkušenosti nebo se mu nebudu líbit? Jak se mohu zbavit tohoto strachu? Zkoušel jsem si říkat, že i oni byli kdysi na začátku, ale stejně mě to neuklidňuje. Jaké jsou nejlepší tipy, jak napsat první zprávu, aby to bylo přirozené a ne příliš formální? Mám se představit hned v úvodu, nebo raději začít s nějakou otázkou či poznámkou k jejich profilu? Co když odpoví negativně? Jak to zvládnout a nepřipadat si jako neúspěšný? Myslíte si, že je důležité mít perfektně nastavený profil než začnu oslovovat ostatní? Mám strach z odmítnutí a možná i z toho, že budu vypadat jako stalker. Jak to dělají lidé, kteří jsou v tomhle ohledu úspěšní? Je dobré mít nějaký konkrétní důvod proč je kontaktuji, nebo stačí napsat něco obecného? Jak dlouho bych měl čekat na odpověď, než to vzdám? Rád bych slyšel vaše názory a rady, co se osvědčilo vám.

190 slov
1.9 minut čtení
6. 4. 2024
Žaneta Benešová

Jasně, ty nervy jsou normální. Kdo by se nebál oslovit lidi na LinkedIn, že? První věc, co si uvědom, je, že většina lidí byla na začátku a ví, jaký to je. Nikoho nenapadne, že jsi stalker nebo něco podobného. Zkus prostě napsat něco neformálního, co tě zajímá – třeba něco k jejich nedávnému příspěvku nebo článku. Hned se ti to bude lépe psát než klasické: "Dobrý den, rád bych se vám představil". A jo, profily by měly být v pořádku, ale nemusí být dokonalé, hlavně ať ukazuješ svoje zkušenosti. Když odpoví negativně nebo vůbec, tak to prostě ber jako součást hry. Nikdo není povinen reagovat. Odpověď můžeš čekat klidně týden a pak zkusit dál. Důležité je mít nějaký smysluplný důvod k tomu oslovit je. Takže neřeš strach a jdi do toho! Všechno je to o zvyku.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Eva Daňková

No, tak tohle je fakt běžný problém. Spousta lidí se bojí oslovit někoho na LinkedIn. Já jsem na tom byl podobně, ale pak jsem si uvědomil, že většina lidí tam je, aby si rozšiřovali síť a navazovali kontakty. Nikoho moc nezajímá, jestli napíšeš perfektní zprávu. Hlavně začni s něčím jednoduchým. Můžeš se třeba zmínit, co tě zaujalo na jejich profilu nebo jaké mají zajímavé zkušenosti. Představit se hned v úvodu je fajn, ale klidně začni s otázkou, to je víc uvolňující. Odpovědi můžou být různé – někdo odpoví super, někdo ne a co? Neber si to osobně, prostě to je život a lidi mají své důvody. Když ti neodpoví, tak prostě zkus jiného člověka. Nečekej moc dlouho na odpověď – pokud se ti nikdo neozve do týdne, můžeš klidně zkusit napsat někomu jinému.

Pokud máš strach z odmítnutí, tak si pamatuj, že i ti "úspěšní" to dělají – oni byli taky někde na začátku. A profil mít dobře nastavený je fajn, ale nemusíš mít všechno perfektní hned na začátku. Důležitý je mít nějaký důvod proč kontaktovat – třeba se zajímáš o stejný obor nebo máš společné spojení. Takže klidně to zkus a uvidíš! Myslím, že se ti uleví, až uděláš ten první krok.

202 slov
2 minut čtení
30. 1. 2025
Jan Řezáč
Succeed.cz/Články/Networking a spolupráce
Klíčové dovednosti pro úspěšný networking v digitální doběObjevte klíčové dovednosti, které potřebujete pro úspěch v networkingovém prostředí. Naučte se, jak rozvíjet kompetence, které vám pomohou spojit se s...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2024
Jana Nováková
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky