Jak začít vyjednávat cenu s klientem?
Mám takový problém, který mě trápí a potřeboval bych trochu nápovědy, jak se do toho pustit. Dělám jako svobodný profesionál a čím dál víc se dostávám do situací, kdy musím vyjednávat cenu s potenciálními klienty. Zatím jsem vždycky nějak vyšel s návrhem, ale většinou se bojím, že když řeknu vyšší částku, tak klient uteče a já přijdou o zakázku nebo se na mě naštve. Jak vlastně začít to vyjednávání? Měl by člověk hned na začátku říct, kolik chce, nebo raději počkat, až se klient vyjádří? A co si o tom vůbec myslet? Je lepší říct tu cenu hned na začátku nebo to nechat až na konec, aby si klient mohl rozmyslet vztah k mé práci? A co když klient řekne, že je to moc a že nemá rozpočet? Jak reagovat v takovém případě? Mám se snažit cenu snížit nebo raději nabídnout něco navíc? Zajímalo by mě taky, jak si vlastně nastavit ceny, protože někdy mám pocit, že nevím, kolik by bylo rozumné chtít. Existují nějaké tipy nebo triky na to, jak se lépe vyjednává? Určitě by mi pomohlo vědět, jak se na to podívat z různých úhlů pohledu. Takže jestli máte nějaké rady nebo zkušenosti ohledně vyjednávání cen s klienty, budu vám moc vděčný.