Succeed.cz/Fórum/Jak začít vyjednávat cenu s klientem?

Jak začít vyjednávat cenu s klientem?

Mám takový problém, který mě trápí a potřeboval bych trochu nápovědy, jak se do toho pustit. Dělám jako svobodný profesionál a čím dál víc se dostávám do situací, kdy musím vyjednávat cenu s potenciálními klienty. Zatím jsem vždycky nějak vyšel s návrhem, ale většinou se bojím, že když řeknu vyšší částku, tak klient uteče a já přijdou o zakázku nebo se na mě naštve. Jak vlastně začít to vyjednávání? Měl by člověk hned na začátku říct, kolik chce, nebo raději počkat, až se klient vyjádří? A co si o tom vůbec myslet? Je lepší říct tu cenu hned na začátku nebo to nechat až na konec, aby si klient mohl rozmyslet vztah k mé práci? A co když klient řekne, že je to moc a že nemá rozpočet? Jak reagovat v takovém případě? Mám se snažit cenu snížit nebo raději nabídnout něco navíc? Zajímalo by mě taky, jak si vlastně nastavit ceny, protože někdy mám pocit, že nevím, kolik by bylo rozumné chtít. Existují nějaké tipy nebo triky na to, jak se lépe vyjednává? Určitě by mi pomohlo vědět, jak se na to podívat z různých úhlů pohledu. Takže jestli máte nějaké rady nebo zkušenosti ohledně vyjednávání cen s klienty, budu vám moc vděčný.

204 slov
2 minut čtení
1. 8. 2022
Pavel Pernica

Celý ten proces vyjednávání je fakt o tom, jak se cítíš a co si o sobě myslíš. Kdybys měl hned na začátku říct cenu, může to být risk, protože klient možná ještě nemá představu o tvé hodnotě. Zkus nejdřív zjistit, co vlastně klient hledá a jaký má rozpočet. Můžeš začít tím, že se zeptáš na jejich očekávání a potřeby, což ti dá lepší představu o tom, jak cenu nastavit.

Když už dojde na tu cenu, klidně ji řekni dřív, ale buď připravený na to, že to není konečné. Pokud klient řekne, že nemá rozpočet, nedávej hned dolů svou cenu. Zkus nabídnout nějaké alternativy – třeba menší projekt nebo službu. Také můžeš zkusit přidat něco navíc, co by pro ně mohlo být cenné.

Co se týče stanovení ceny, zkus se podívat na trh a zjistit, kolik si za podobné služby účtují ostatní. Také si uvědom svou hodnotu – pokud jsi dobrý v tom, co děláš, neboj se říct si víc. Měli bys mít nějakou základní cenu na mysli a od ní se odrazit.

Důležité je nebát se zamyslet nad svými schopnostmi a postavit se za svou práci. Vyjednávání je spíš jako hra než boj – snaž se najít společnou řeč a uvidíš, že to půjde líp.

202 slov
2 minut čtení
7. 1. 2025
Lucie Pernicová

Takže, co se týče vyjednávání s klienty, je to fakt umění. Hned na začátku bych doporučil se pořádně připravit, mít jasnou představu o svých cenách a proč je to, co nabízíš, cenné. Když už mluvíš s klientem, neboj se říct cenu brzy, klidně na začátku. Ale snaž se nejdřív zjistit, jaké mají očekávání a rozpočet, abys viděl, jestli se vůbec shodnete.

Pokud bys dostal odpověď, že je to moc, nezoufej. Zkus pochopit důvody a pak můžeš nabídnout alternativy - třeba snížit rozsah práce nebo přidat něco navíc místo snižování ceny. Někdy je lepší ukázat hodnotu toho, co děláš, než jen cenu. A ohledně nastavení cen – porovnej se s konkurencí a zvaž svoje náklady a čas. Hlavně si buď jistý v tom, co děláš! Čím víc si věříš, tím líp to vyjednávání půjde.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 2. 2023
Alois Macek
Succeed.cz/Články/Životní styl na volné noze
Co by měl freelancer vědět o vyjednávání s klienty?Jak úspěšně vyjednávat s klienty? Objevte strategie a dovednosti, které potřebujete k dosažení výhodných podmínek spolupráce jako freelancer.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky