Jak si správně vyjednat cenu za svou práci?
Mám otázku ohledně vyjednávání ceny za svou práci, a to jak pro freelancery, tak pro lidi v zaměstnání. Jak to vlastně funguje? Když si člověk chce říct o vyšší plat, nebo když se dohodne s klientem na nějaké zakázce, co všechno by měl zvážit? Myslím tím nejenom to, jaké má mít argumenty pro vyšší cenu, ale i to, jak přistupovat k samotnému jednání. Jak moc je důležité znát tržní ceny a jak se orientovat v tom, co je "normální"? Je dobré mít předem připravenou nějakou částku, nebo je lepší vycházet z toho, co je ochoten zaplatit druhý člověk? A co když mi nabídnou méně, než jsem čekal? Jak reagovat, abych neodradil klienta nebo šéfa? Zajímají mě i tipy na to, jak se postavit k argumentaci ze strany protistrany. Co když mi řeknou, že mají lepší nabídku nebo že nemají v rozpočtu tolik peněz? Jak se bránit bez toho, abych vypadal jako lakomec? Taky bych chtěl vědět, jestli je nějaký rozdíl v přístupu k vyjednávání mezi různými obory. Třeba jestli je jiná taktika pro kreativní profese a jiná pro technické obory. Budu rád za jakékoli zkušenosti a rady. Díky!