Succeed.cz/Fórum/Jak si správně vyjednat cenu za svou práci?

Jak si správně vyjednat cenu za svou práci?

Mám otázku ohledně vyjednávání ceny za svou práci, a to jak pro freelancery, tak pro lidi v zaměstnání. Jak to vlastně funguje? Když si člověk chce říct o vyšší plat, nebo když se dohodne s klientem na nějaké zakázce, co všechno by měl zvážit? Myslím tím nejenom to, jaké má mít argumenty pro vyšší cenu, ale i to, jak přistupovat k samotnému jednání. Jak moc je důležité znát tržní ceny a jak se orientovat v tom, co je "normální"? Je dobré mít předem připravenou nějakou částku, nebo je lepší vycházet z toho, co je ochoten zaplatit druhý člověk? A co když mi nabídnou méně, než jsem čekal? Jak reagovat, abych neodradil klienta nebo šéfa? Zajímají mě i tipy na to, jak se postavit k argumentaci ze strany protistrany. Co když mi řeknou, že mají lepší nabídku nebo že nemají v rozpočtu tolik peněz? Jak se bránit bez toho, abych vypadal jako lakomec? Taky bych chtěl vědět, jestli je nějaký rozdíl v přístupu k vyjednávání mezi různými obory. Třeba jestli je jiná taktika pro kreativní profese a jiná pro technické obory. Budu rád za jakékoli zkušenosti a rady. Díky!

188 slov
1.9 minut čtení
16. 6. 2022
Božena Doležalová

Když chceš vyjednat cenu za svou práci, je dobrý mít na paměti pár věcí. Prvně, zjisti si tržní ceny v oboru – to ti dá základ pro argumentaci. Měj jasně stanovenou částku, kterou chceš, ale buď taky flexibilní. Když se bavíš s klientem nebo šéfem, snaž se pochopit jejich situaci. Třeba mají omezený rozpočet, ale zkus zjistit, co by mohli nabídnout navíc (benefity, větší projekt apod.).

Když ti nabídnou méně než očekáváš, neboj se říct "to je málo" a vysvětli proč si myslíš, že si zasloužíš víc. Ale nedělej to agresivně – spíš to formuluj jako diskusi. Pokud říkají, že mají lepší nabídku, zeptej se, co konkrétně nabízejí a přemýšlej, jak ty můžeš přidat hodnotu.

Rozdíl mezi obory může být dost velkej. Kreativci často musí víc prodávat svoje nápady a osobní brand, zatímco v technické sféře hrajou roli spíš tvrdý čísla a zkušenosti. Celkově, klid a sebedůvěra ti hodně pomůžou. Nezapomeň si užít proces vyjednávání – je to příležitost ukázat svou hodnotu.

160 slov
1.6 minut čtení
18. 4. 2024
Soňa Jahodová

Když jde o vyjednávání ceny, je dobrý mít jasnou představu o své hodnotě a co vlastně nabízíš. Zjisti si tržní ceny ve svém oboru, abys měl nějakou základní představu o tom, co je "normální". Mysli na to, že protiargumenty jako "máme lepší nabídku" nebo "rozpočet je omezený" můžeš překonat tím, že zdůrazníš, jaké výhody tvoje práce přinese. Je fajn mít připravenou částku, ale buď otevřený i k tomu, co ti druhý nabízí – můžeš pak nabídnout třeba menší slevu nebo přidat nějakou službu navíc. Když ti nabídnou méně, než čekáš, zkus se ptát na důvody a přetáhnout rozhovor na to, co můžeš udělat pro to, aby ses vešel do jejich rozpočtu. V oborech jako kreativní profese je víc prostoru pro vyjednávání kolem hodnoty a originality tvé práce, zatímco u technických profesí bývají ceny víc stanovené a dává smysl se držet víc faktů a dat. Důležitý je i přístup – buď asertivní, ale neagresivní. Flexibilita a otevřenost často vedou k lepším výsledkům.

161 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2023
Oldřich Havlík
Succeed.cz/Články/Životní styl na volné noze
Co by měl freelancer vědět o vyjednávání s klienty?Jak úspěšně vyjednávat s klienty? Objevte strategie a dovednosti, které potřebujete k dosažení výhodných podmínek spolupráce jako freelancer.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky