Succeed.cz/Fórum/Jak se bránit tlaku od klientů na snížení ceny?

Jak se bránit tlaku od klientů na snížení ceny?

Nedávno jsem se dostal do situace, kde mě klienti začali tlačit na to, abych snížil ceny za své služby. Je to pro mě opravdu frustrující, protože vím, že moje práce má hodnotu a že kvalita, kterou nabízím, si zaslouží odpovídající odměnu. Jak se vlastně bránit tomuto tlaku? Mám se snažit vysvětlit klientům, proč by měli platit více? Nebo je lepší jít v některých případech na kompromis a snížit cenu, abych si udržel zákazníky? Cítím, že když jednou ustoupím, může to nastavit špatný precedens pro další jednání. U některých klientů mám pocit, že nikdy nebudou spokojeni s cenou a budou se snažit o další a další slevy. Jaké strategie byste doporučili pro udržení cenové integrity a zároveň dobrého vztahu s klienty? Co dělat, když je tlak opravdu silný a klienti hrozí odchodem k konkurenci? Je lepší trvat na svém a riskovat ztrátu zakázky, nebo se snažit najít nějaký zlatý střed? Jaké zkušenosti máte vy s vyjednáváním o cenách? Ocenil bych nějaké rady nebo tipy, které by mohly pomoci i dalším podnikatelům v podobné situaci.

173 slov
1.7 minut čtení
14. 3. 2022
Miroslav Volf

Tlak na snížení ceny od klientů je fakticky běžná situace, se kterou se potýká hodně podnikatelů. Hlavně nezapomínej, že tvoje služby mají hodnotu a měli bys to umět obhájit. Zkus s nimi otevřeně promluvit o tom, co všechno za tu cenu dostanou. Můžeš ukázat, jaké přínosy a kvalitní výsledky tvoje práce přináší. Vysvětli, proč si nezasloužíš slevy – třeba tím, že investuješ do kvalitních materiálů nebo že máš dlouholeté zkušenosti.

Pokud to klienti pořád tlačí a hrozí odchodem, zkus navrhnout alternativy místo slevy. Například můžeš nabídnout bonusy nebo přidanou hodnotu, jako je rozšířená podpora nebo další služby zdarma. Také dobrý trik je říct něco jako "Mám několik dalších klientů, kteří čekají na to, až budu mít volno", což může trochu zvrátit jednání ve tvůj prospěch.

Někdy je lepší být tvrdší a nestahovat se směrem dolů jen kvůli jednomu klientovi. Dlouhodobě by to mohlo vést k tomu, že tě budou vnímat jako někoho, kdo je snadno k mání. Ale zase pokud víš, že ten klient je pro tebe důležitý a může ti přinést další doporučení nebo zakázky, tak se snaž najít nějaký rozumný kompromis.

Každopádně, hlavně si važ toho, co děláš a nenech se jen tak tlačit do kouta. Klienti by měli vidět tvou hodnotu a ne jenom cenu.

205 slov
2.1 minut čtení
1. 11. 2022
Eduard Kouba

Někdy je fakt těžký udržet si ceny, když klienti tlačí na slevy. Mám pár tipů. Díval bych se na to, jakou hodnotu tvoje služby přinášejí. Když jim ukážeš, co všechno dostanou za tu cenu, tak možná pochopí, že to stojí za to. Můžeš se taky pokusit nabídnout nějaké balíčky nebo bonusy místo přímo slevy – třeba extra službu nebo delší záruku, aby měli pocit, že dostanou něco navíc, ale ty si cenu podržíš. Pokud někdo hrozí odchodem, zvaž, jestli je to klient, kterého chceš mít. Někdy je lepší se rozloučit s těmi, co furt vyžadují slevy a neocení kvalitní práci. Trvat na svých cenách může být riskantní, ale zároveň ti to může pomoct udržet si dobré klienty. Nakonec je důležitý najít rovnováhu a vědět, kdy ustoupit a kdy si stát za svým.

132 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2024
Vlastimil Hůlka
Succeed.cz/Články/Životní styl na volné noze
Co by měl freelancer vědět o vyjednávání s klienty?Jak úspěšně vyjednávat s klienty? Objevte strategie a dovednosti, které potřebujete k dosažení výhodných podmínek spolupráce jako freelancer.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky