Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když klient odmítne moji nabídku?

Co dělat, když klient odmítne moji nabídku?

Nedávno jsem měl situaci, kdy jsem oslovenému klientovi předložil svou nabídku, ale on ji jednoduše odmítl. Bylo to pro mě celkem frustrující, protože jsem věnoval hodně času přípravě a myslel si, že mu má nabídka skutečně pomůže. Teď si kladu otázku, co vlastně dělat v takových chvílích? Jak reagovat, když se setkám s odmítnutím? Měl bych se pokusit zjistit důvody jeho odmítnutí, nebo je lepší to nechat být a jít dál? Chtěl bych vědět, jaké strategie fungují a jak se na to dívají ostatní. Napadlo mě také, jestli je dobré zachovat si pozitivní přístup a zkoušet se s klientem znovu spojit později, nebo jestli je lepší soustředit se na nové příležitosti. Jaké máte zkušenosti s odmítnutím nabídek? Co vám pomohlo překonat takové situace? Jaké techniky byste doporučili pro lepší komunikaci s klienty, aby se takovým odmítnutím dalo předejít? Je někdo z vás v podobné situaci a jak jste ji vyřešili? Rád bych slyšel různé názory a rady od těch, kdo už mají nějakou praxi.

164 slov
1.6 minut čtení
14. 2. 2023
Štěpán Vávra

Když klient odmítne nabídku, tak to vždycky zamrzí, ale je to normální součást byznysu. Důležitý je nezapomínat na to, že odmítnutí neznamená konec. Zkus se zeptat na důvody jeho rozhodnutí – někdy se dozvíš něco, co ti pomůže vylepšit nabídku příště. Můžeš se také snažit držet pozitivní přístup a nabídnout se mu znovu později, když bude mít lepší podmínky nebo potřeby.

Někdy je fajn sledovat, co dělají konkurenti, a poučit se z jejich úspěchů. Hlavně si neber to osobně a nebuď na sebe moc přísný. Soustředění na nové příležitosti je taky dobrá taktika, protože trh se pořád mění a přijde spousta nových klientů. A jasně, komunikace s klienty je klíčová – snaž se být co nejjasnější a proaktivní v tom, co nabízíš, aby bylo jasné, jaký máš pro ně přínos. Každé odmítnutí může být příležitostí k učení a růstu.

139 slov
1.4 minut čtení
2. 12. 2023
Simona Burešová

Zamysli se nad tím, co klient říkal. Když ti odmítne nabídku, je fajn se zeptat na důvody. Třeba mu něco chybělo nebo měl jiné priority. Můžeš to brát jako příležitost k učení, zjistit, co bys mohl zlepšit. Neber to osobně. Někdy prostě není správný čas nebo se mu tvoje služba nehodí do jeho plánů. Zkus si zachovat pozitivní přístup, někdy to může být o tom, že si tě klient zapamatuje pro budoucnost. A rozhodně se soustřeď na nové příležitosti, i když se snažíš ukázat hodnotu svých nabídek. Komunikace je klíč, zkus víc naslouchat a pochopit potřeby klienta už v začátku. To ti může pomoct se vyhnout dalším odmítnutím.

108 slov
1.1 minut čtení
26. 2. 2023
Andrea Pechová
Succeed.cz/Články/Životní styl na volné noze
Co by měl freelancer vědět o vyjednávání s klienty?Jak úspěšně vyjednávat s klienty? Objevte strategie a dovednosti, které potřebujete k dosažení výhodných podmínek spolupráce jako freelancer.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky