Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit říkat ne, abych měl čas i pro sebe?

Jak se naučit říkat ne, abych měl čas i pro sebe?

Mám takový problém a doufám, že mi někdo poradí. Stále se cítím pod tlakem, protože mám hodně závazků a povinností, ať už v práci nebo v osobním životě. Každý den dostávám různé žádosti od kolegů, kamarádů, rodiny a já jen těžko dokážu říct ne. Cítím, že když odmítnu, tak zklamu ostatní nebo si o mně pomyslí něco špatného. Ale co je horší, nemám téměř žádný čas pro sebe, necítím se vyrovnaně a v poslední době jsem opravdu vyčerpaný. Rád bych se více soustředil na své zájmy a osobní rozvoj, ale jak to udělat, když mám pocit, že musím stále vyhovět všem kolem mě? Jak říkat ne bez pocitu viny? Jak najít rovnováhu mezi tím být nápomocný a mít čas pro sebe? Jak se tomu všemu postavit? Možná máte nějaké tipy nebo techniky, jak se naučit říkat ne a žít spokojenější život bez neustálého stresu. Děkuji.

145 slov
1.5 minut čtení
12. 8. 2024
Tomáš Janda

Myslím, že to zná hodně lidí. V první řadě si uvědom, že říkat ne je úplně normální a zdravé. Když ti někdo něco chce, klidně si dej chvíli na rozmyšlenou a zvaž, jestli to opravdu chceš udělat. Většina lidí pochopí, že máš i svoje potřeby. Zkus si třeba napsat priority – co je pro tebe důležité a co ti dává smysl. Když ti někdo něco nabídne, podívej se na to z pohledu těch priorit. Pokud to není v souladu s tím, co chceš, klidně řekni ne. A zapamatuj si, že tvoje pohodlí a čas pro sebe jsou důležité. Není nutné se cítit špatně za to, že odmítáš pomoc nebo účast na něčem. Je fajn si občas postavit hranice, abys měl čas na sebe a na věci, které tě baví a dělají šťastným. Každý má své limity a ty bys je měl respektovat.

142 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Petra Jandová

Myslím, že to zná hodně lidí. Je fakt těžký říkat ne, když chceš být nápomocnej, ale občas je nutný myslet na sebe. Zkus si nastavit nějaké hranice - třeba si stanov, kolik času chceš věnovat ostatním a kolik pro sebe. Když ti někdo něco navrhne, dej si chvilku na rozmyšlenou, než odpovíš. Tím získáš čas na to, abys zvážil, jestli to opravdu chceš udělat. Pokud se bojíš, že zklameš ostatní, můžeš to říct takhle: "Díky za nabídku, ale teď se musím soustředit na své věci." Zní to líp a lidi to pochopí. Je normální mít svoje potřeby a někdy je prostě ok říct ne. To, že se postaráš o sebe, ti nakonec umožní být i lepší pro ostatní. Takže klidně experimentuj s odmítáním a uvidíš, že to není tak hrozné.

130 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Ondřej Karásek
Succeed.cz/Články/Chirurg duševního zdraví
Jak správně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem?Objevte efektivní tipy na oddělení pracovního a osobního života, které pomohou ochránit vaše duševní zdraví a umožní vám více si užít volný čas.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky