Succeed.cz/Fórum/Jak odpojit hlavu od práce po pracovní době?

Jak odpojit hlavu od práce po pracovní době?

V dnešní uspěchané době, kdy je většina z nás neustále online a práce se prolíná s osobním životem, se mi zdá čím dál tím těžší oddělit tyto dvě sféry. Jak to vlastně udělat, abych po skončení pracovní doby dokázal vypnout hlavu a nezapomínal na všechny úkoly a projekty, které mě v práci čekají? Když se vrátím domů, myšlenky na práci mi stále víří v hlavě a já se nedokážu soustředit na odpočinek nebo na rodinu. Zkoušel jsem různé techniky, ale nic nepomáhá. Někdy mám pocit, že i když už je večer, tak se mi mozek neustále vrací k pracovním záležitostem. Navíc mám obavy, že pokud se nebudu věnovat práci ani po pracovní době, tak mi něco uteče nebo se něco pokazí. Je tu někdo, kdo má podobné zkušenosti? Jakým způsobem vy zvládáte přepínat mezi pracovním a soukromým životem? Co děláte pro to, abyste se zbavili pracovních myšlenek a naplno si užili volný čas? Rád bych slyšel různé tipy a triky, protože tohle je pro mě opravdu zásadní téma a chtěl bych najít nějaké efektivní způsoby, jak si odpočinout a zároveň neztratit kontakt s pracovním světem.

185 slov
1.9 minut čtení
8. 9. 2024
Blanka Sýkorová

Jo, to znám. Je to fakt těžký, když se práce a osobní život tak proplétají. Zkusil jsem si nastavit nějaký jasný rituály, který mi pomáhají "vypnout" hlavu. Třeba, když skončím práci, dám si půlhodinku na něco jiného - může to bejt sport, čtení nebo třeba vaření. Jasně, někdy se mi to nedaří, ale aspoň se snažím. Další věc je, že jsem se naučil dělat si seznam úkolů na další den, abych si ujasnil, co mě čeká. Když mám ten seznam hotovej, tak mám pocit, že jsem si to z hlavy vyčistil. Taky doporučuju omezit používání telefonu a mailu po práci - aspoň na chvíli. Když už je večer, tak se prostě snažím soustředit na rodinu nebo na něco, co mě baví. Vím, že to není dokonalý a někdy se myšlenky stejně vracej zpátky, ale s tímhle jsem udělal aspoň malý pokrok.

141 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Viktor Šváb

Mám podobný problém, víš? Nejlepší, co mi pomohlo, je vytvořit si rituál na konci pracovní doby. Třeba si dám posledních 10 minut na to, abych si sepsal, co mě čeká další den. Tak si to vyčistím z hlavy a můžu se soustředit na doma. Zkouším i fyzicky oddělovat práci – když skončím, tak zavřu laptop a jdu ven na procházku. To mi pomáhá přepnout mozek. Taky mi přijde dobrý na chvíli vypnout telefon, abych se necítil pod tlakem neustálých notifikací. A když už myšlenky na práci přicházejí, snažím se je ignorovat nebo je prostě napsat na papír. Většinou pak zapomenu a můžu se věnovat rodině a odpočinku. Hlavně je důležitý si uvědomit, že zítra bude práce zase tu a teď je čas pro sebe.

124 slov
1.2 minut čtení
16. 11. 2024
Filip Machač
Succeed.cz/Články/Chirurg duševního zdraví
Jak správně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem?Objevte efektivní tipy na oddělení pracovního a osobního života, které pomohou ochránit vaše duševní zdraví a umožní vám více si užít volný čas.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky