Succeed.cz/Fórum/Je dobré posílat zprávy lidem, které neznám osobně?

Je dobré posílat zprávy lidem, které neznám osobně?

Napadlo mě, jestli je vůbec rozumné posílat zprávy lidem, které neznám osobně. V poslední době jsem se začal zajímat o networking a navazování nových kontaktů v oblasti podnikání a kariéry. Čím dál častěji vidím, jak lidé aktivně kontaktují jiné profesionály na sociálních sítích, jako je LinkedIn. Ale co když se ta osoba na druhé straně necítí komfortně? Je to vůbec etické? Mohlo by to třeba v někom vzbudit pocit, že ho obtěžuju? Mám obavy, že pokud oslovím někoho, koho vůbec neznám, může to být považováno za nevhodné chování nebo dokonce spamování.

Na druhou stranu, někdy se mi zdá, že právě takovéto neformální oslovení může vést k skvělým příležitostem a novým přátelstvím. Jaký je ale správný způsob, jak oslovit lidi bez předešlého vztahu? Měl bych se představit a jasně vysvětlit důvod, proč píšu? Co když má ten člověk hodně zpráv a moje zmizí v záplavě dalších? Je lepší poslat stručnou zprávu nebo nějaký delší e-mail s podrobnostmi o sobě a svých zájmech?

Myslíte si, že by bylo lepší začít s někým, kdo má podobné zájmy nebo zkušenosti? Nebo je lepší risknout kontakt s někým úplně jiným a možná tak otevřít dveře k něčemu novému? Jaké máte zkušenosti vy? Oslovili jste někdy někoho cizího a naplnilo to vaše očekávání? Chtěl bych znát názory různých lidí na tohle téma – jak postupujete vy? Je v dnešní době běžné oslovovat cizí lidi a jaké jsou nejlepší tipy pro úspěšné oslovení? Vážně si nedokážu představit, co si o tom ostatní myslí.

244 slov
2.4 minut čtení
18. 8. 2024
Barbora Špačková

Někdy je to fajn, jít do toho a oslovit cizí lidi, hlavně na LinkedIn nebo jiných sítích. Jasně, můžeš narazit na někoho, kdo nebude mít zájem, ale spousta lidí je otevřená novým kontaktům. Klíč je v tom, jak to udělat. Měl bys začít s krátkým představením a říct, proč píšeš. Pokud máš společné zájmy nebo zkušenosti, určitě to zmíní – to může zaujmout víc než nějaký generic blábol. Zkus poslat stručnou zprávu, něco jako 'Ahoj, viděl jsem tvůj profil a zajímá mě tvoje práce v oboru X'. Taková zpráva je mnohem lepší než dlouhý e-mail, který se nikdo nechce číst. A jo, můžeš oslovit i lidi mimo svůj okruh, někdy se z toho vyklube něco zajímavého. Jak říkám, pokus-omyl. Když to nevyjde, tak se nic neděje, ale když jo, může to být skvělá příležitost.

134 slov
1.3 minut čtení
16. 11. 2022
Olga Urbanová

Oslovování cizích lidí má své plusy i mínusy. Na jedné straně, když se člověk nebojí a napíše, může z toho vzniknout skvělá spolupráce nebo přátelství. Mě osobně párkrát napsali lidé, co mě zaujali a nakonec z toho něco vypadlo. Třeba společný projekt nebo cenný tip na práci. Ale jo, chápu i obavy, že to může někdo brát jako obtěžování.

Důležité je být slušný a stručný. Představ se, řekni, proč píšeš a co bys rád probral. Čím konkrétnější jsi, tím větší šanci máš, že se ti ozvou zpátky. A pokud máš podobné zájmy, určitě to zvýší šance na pozitivní reakci.

Jestli máš strach, začni s lidmi z oboru, co tě zajímají. Ale klidně oslov i někoho úplně jiného – někdy vzniknou nejlepší příležitosti nečekaně. V dnešní době je běžné oslovovat cizí lidi, tak se toho neboj.

133 slov
1.3 minut čtení
13. 2. 2024
Jindřiška Pánková
Succeed.cz/Články/Osobní rozvoj
Umění networking v digitálním věku: Jak budovat cenné kontakty onlineObjevte praktické rady a strategie, jak efektivně budovat profesní vztahy v digitálním světě. Naučte se využívat online platformy pro networking.
1000 slov
10 minut čtení
1. 2. 2022
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky