Je dobré posílat zprávy lidem, které neznám osobně?
Napadlo mě, jestli je vůbec rozumné posílat zprávy lidem, které neznám osobně. V poslední době jsem se začal zajímat o networking a navazování nových kontaktů v oblasti podnikání a kariéry. Čím dál častěji vidím, jak lidé aktivně kontaktují jiné profesionály na sociálních sítích, jako je LinkedIn. Ale co když se ta osoba na druhé straně necítí komfortně? Je to vůbec etické? Mohlo by to třeba v někom vzbudit pocit, že ho obtěžuju? Mám obavy, že pokud oslovím někoho, koho vůbec neznám, může to být považováno za nevhodné chování nebo dokonce spamování.
Na druhou stranu, někdy se mi zdá, že právě takovéto neformální oslovení může vést k skvělým příležitostem a novým přátelstvím. Jaký je ale správný způsob, jak oslovit lidi bez předešlého vztahu? Měl bych se představit a jasně vysvětlit důvod, proč píšu? Co když má ten člověk hodně zpráv a moje zmizí v záplavě dalších? Je lepší poslat stručnou zprávu nebo nějaký delší e-mail s podrobnostmi o sobě a svých zájmech?
Myslíte si, že by bylo lepší začít s někým, kdo má podobné zájmy nebo zkušenosti? Nebo je lepší risknout kontakt s někým úplně jiným a možná tak otevřít dveře k něčemu novému? Jaké máte zkušenosti vy? Oslovili jste někdy někoho cizího a naplnilo to vaše očekávání? Chtěl bych znát názory různých lidí na tohle téma – jak postupujete vy? Je v dnešní době běžné oslovovat cizí lidi a jaké jsou nejlepší tipy pro úspěšné oslovení? Vážně si nedokážu představit, co si o tom ostatní myslí.