Succeed.cz/Fórum/Jak se ptát na radu při networkingovém setkání?

Jak se ptát na radu při networkingovém setkání?

Když se ocitnu na networkingovém setkání, často mě zajímá, jak správně oslovit lidi a požádat je o radu. Jak vlastně začít konverzaci? Mám se představit a hned přejít k otázce, nebo je lepší navázat nějaký menší rozhovor a pak se teprve dostat k tomu, co mě zajímá? Připadá mi důležité, aby dotaz nebyl příliš obecný. Jak formulovat otázku, aby byla konkrétní a zároveň otevřená, aby ten druhý měl prostor reagovat? Co třeba takové otázky jako: Jak jste začínali vy ve své kariéře? Nebo jaké chyby byste doporučili vyhnout se? Je lepší se ptát na něco, co souvisí s odvětvím daného člověka, nebo bych měl klást otázky ohledně obecných trendů na trhu? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké osvědčené postupy, jak na konci rozhovoru poděkovat a navrhnout další kontakt. Jak udělat dobrý dojem a zároveň si to nezkomplikovat? Co když se cítím nervózně? Jak na to, aby to nevypadalo trapně? A co když se setkám s někým hodně úspěšným – mám se bát zeptat na radu, nebo to berou jako součást networkingového procesu? Jaké strategie fungují nejlépe? Děkuju za všechny tipy!

181 slov
1.8 minut čtení
12. 4. 2022
Pavel Maleček

Když jsi na networkingovém setkání, nejlepší je začít nějakou základní konverzaci, třeba se zeptat, jak se dotyčný dostal na akci nebo co si myslí o programu. To ti pomůže navázat kontakt a uvolnit atmosféru. Pak můžeš přejít k otázkám – snaž se je formulovat konkrétně a otevřeně, třeba "Co ti nejvíc pomohlo na začátku kariéry?" nebo "Jaké rady bys dal někomu, kdo začíná v oboru?" Pokud jde o konkrétní dotazy, je fajn se ptát na jejich zkušenosti v daném odvětví, to většinou ocení víc než obecné trendy.

Na konci rozhovoru je dobré poděkovat za čas a zeptat se na možnost zůstat v kontaktu – třeba navrhnout spojení na LinkedIn. Co se týče nervozity, to je normální, zkus to brát jako přirozenou součást procesu a pamatuj, že i úspěšní lidé byli někdy na tvém místě. Takže se neboj ptát – většinou to berou jako součást networkingového procesu a rádi pomohou. Klíč je být autentický a nehrát si na něco, co nejsi.

160 slov
1.6 minut čtení
1. 10. 2024
Jiří Charvát

Když chceš na networkingovém setkání někoho oslovit, začni klidně tím, že se představíš a pak se zeptej na něco konkrétního. Třeba "Jak jste se dostal do svého oboru?" nebo "Co byste doporučil někomu, kdo začíná?" To ukazuje, že máš zájem o jeho zkušenosti. Jo a klidně navazuj na to, co říká, to může vyvolat zajímavější debatu.

Obecně platí, že otázky související s jejich odvětvím jsou lepší, ale klidně se můžeš zeptat i na trendy. Hlavně si dej pozor, aby tvé otázky nebyly moc široké. Jinak to může vypadat, že nemáš konkrétní zájem.

Na konci rozhovoru poděkuj a navrhni spojení na LinkedIn nebo výměnu kontaktů. Dobrý dojem uděláš tím, že budeš pozorný a upřímný. Jestli se cítíš nervózně, dýchej zhluboka a pamatuj, že většina lidí ráda pomůže – berou to jako součást networkingového procesu.

A k těm úspěšným lidem – většinou neřeší status a rádi sdílí rady. Takže se neboj zeptat! A pamatuj, že i oni byli na začátku.

156 slov
1.6 minut čtení
6. 6. 2024
Roman Janoušek
Succeed.cz/Články/Osobní rozvoj
Umění networking v digitálním věku: Jak budovat cenné kontakty onlineObjevte praktické rady a strategie, jak efektivně budovat profesní vztahy v digitálním světě. Naučte se využívat online platformy pro networking.
1000 slov
10 minut čtení
1. 2. 2022
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky