Jak se ptát na radu při networkingovém setkání?
Když se ocitnu na networkingovém setkání, často mě zajímá, jak správně oslovit lidi a požádat je o radu. Jak vlastně začít konverzaci? Mám se představit a hned přejít k otázce, nebo je lepší navázat nějaký menší rozhovor a pak se teprve dostat k tomu, co mě zajímá? Připadá mi důležité, aby dotaz nebyl příliš obecný. Jak formulovat otázku, aby byla konkrétní a zároveň otevřená, aby ten druhý měl prostor reagovat? Co třeba takové otázky jako: Jak jste začínali vy ve své kariéře? Nebo jaké chyby byste doporučili vyhnout se? Je lepší se ptát na něco, co souvisí s odvětvím daného člověka, nebo bych měl klást otázky ohledně obecných trendů na trhu? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké osvědčené postupy, jak na konci rozhovoru poděkovat a navrhnout další kontakt. Jak udělat dobrý dojem a zároveň si to nezkomplikovat? Co když se cítím nervózně? Jak na to, aby to nevypadalo trapně? A co když se setkám s někým hodně úspěšným – mám se bát zeptat na radu, nebo to berou jako součást networkingového procesu? Jaké strategie fungují nejlépe? Děkuju za všechny tipy!