Succeed.cz/Fórum/Jak najít inspiraci pro nový projekt?

Jak najít inspiraci pro nový projekt?

Přemýšlím o tom, jak se posunout dál a rozjet nový projekt, ale mám pocit, že mě už nějaké nápady opustily. Hlavně se snažím vymyslet něco opravdu inovativního, co by mělo potenciál uspět na trhu. Ale jak najít tu správnou inspiraci? Občas se podívám na různé trendy v oblasti podnikání, ale i tak se mi zdá, že mi to nestačí. Jak se tedy ostatní dostávají k nápadům? Je dobré sledovat konkurenci nebo spíš hledat inspiraci v úplně jiných odvětvích? Zkoušel jsem projít nějaké knihy a články o kreativním myšlení, ale většinou jsem z nich měl pocit, že je to pořád to samé dokola. Myslíte, že je důležité mít klid na přemýšlení, nebo je lepší neustále být v kontaktu s lidmi a jejich názory? Jaké techniky používáte vy pro generování nových nápadů? Existují nějaké osvědčené metody, které vám pomohly najít inspiraci právě ve chvílích, kdy to nejvíc potřebujete? Jak třeba využíváte brainstorming nebo mind-mapping? A co když se vám zdá, že vše už bylo vymyšleno a že váš nápad nebude originální? Co s tím? Jak se vyrovnáváte s tlakem a obavami z neúspěchu při hledání nové inspirace? Poraďte prosím, jak to děláte vy!

191 slov
1.9 minut čtení
16. 10. 2022
Roman Zach

Hledání inspirace na nový projekt je někdy fakt oříšek. Mě osobně pomáhá koukat se mimo svůj obor, třeba do úplně jiných odvětví. Tím člověk může najít nápady, co by se daly aplikovat na jeho vlastní projekt. Také doporučuji sledovat trendy, ale ne jen v podnikání, ale i v kultuře, technologiích a designu. Dobré je mít klid na přemýšlení, ale zároveň se nebát komunikovat s lidmi. Rozhovory s přáteli, kolegy nebo i náhodnými lidmi ti můžou otevřít oči. Hraní si s technikami jako brainstorming nebo mind-mapping může pomoci uspořádat myšlenky a najít vzory, které bys jinak přehlédl. A pokud máš pocit, že je všechno už vymyšlené, pamatuj, že i malé úpravy stávajících nápadů mohou vést k něčemu novému a originálnímu. Tlak z neúspěchu je normální, ale zkus se na to dívat jako na krok k učení. Každý fail je vlastně cenná zkušenost. Takže buď otevřený novým věcem a drž se toho, co tě baví.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 1. 2025
Miroslava Jahodová

Nápady na projekty najdeš různě, hlavně se neboj experimentovat. Můžeš zkoušet techniky jako brainstorming s partou kamarádů, kde se klidně i blbosti můžou proměnit v něco zajímavého. Někdy pomáhá si jen tak vyjít ven, pozorovat lidi, co dělají, nebo co jim chybí. Inspiraci můžeš taky hledat v úplně jiných oborech - třeba jak fungují nějaké trendy v techu a aplikovat to na něco tradičního. Sledování konkurence je fajn, ale víc než to, vyzkoušej jít na to z jiného úhlu. Klid na myšlení je důležitej, ale i debaty s lidma tě můžou nasměrovat. Když máš pocit, že všechno už bylo vymyšlený, zkus spojit různé prvky z různých nápadů dohromady – často vznikne něco nového. Obavy z neúspěchu? To zažíváme asi všichni, ale důležitý je se od toho odpoutat a prostě zkusit něco udělat. I malé kroky mohou vést k velkým věcem.

140 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Zdeňka Prokopová
Succeed.cz/Články/Motivace
Jak si vytvořit dlouhodobý plán pro udržení motivace?Naučte se, jak nastavit cíle a vytvořit strategii, která vás udrží na správné cestě k úspěchu. Tento článek vám pomůže najít klíč k dlouhodobé motivac...
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
David Horák
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky