Succeed.cz/Fórum/Jak přesně funguje technika Pomodoro?

Jak přesně funguje technika Pomodoro?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje ta technika Pomodoro? Slyšel jsem o ní od několika kolegů, kteří tvrdí, že jim pomáhá lépe se soustředit a efektivněji pracovat. Ale co to vlastně je? Jak to celé probíhá? Vím, že se to nějak týká časových bloků a přestávek, ale nemám úplně jasnou představu, jak by to mělo vypadat v praxi. Můžete mi prosím přiblížit, kolik času se třeba pracuje a jak dlouhé jsou ty pauzy? A co když se během práce na něčem důležitém dostanu do flow a nebudu chtít přestávat? Je to vůbec možné s tímhle systémem? Jak to zvládáte vy? Funguje to skutečně tak skvěle, jak se říká, nebo je v tom nějaký háček? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních. Díky!

120 slov
1.2 minut čtení
3. 11. 2024
Marek Zajíc

Pomodoro technika se dá vlastně shrnout dost jednoduše. Je to způsob, jak efektivněji pracovat a udržet si koncentraci. Funguje to tak, že si nastavíš časovač na 25 minut a během této doby děláš na jednom úkolu, bez rozptýlení. Když těch 25 minut uběhne, uděláš si 5 minutovou pauzu. Po čtyřech takových cyklech (takže po asi dvou hodinách) si dáš delší přestávku, třeba 15-30 minut.

Hlavní myšlenka je, že ty krátké bloky tě nutí se soustředit a pak si odpočinout. Jasně, když se dostaneš do flow, tak je to složitější. Někdo to řeší tak, že si řekne: "OK, ještě pět minut" a pak se vrátí k Pomodoru. Jiní zase občas prostě ignorují časovač a pracují dál, když mají rozjeté myšlenky.

Osobně mi to pomohlo se zlepšit v organizaci času, ale samozřejmě to není pro každého. Záleží na typu práce a jak moc rušení ti vadí. Někdo říká, že je to skvělý systém, jiný zase tvrdí, že mu to nesedí. Takže vyzkoušet a zjistit, co funguje pro tebe.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Barbora Matoušková

Pomodoro technika je vlastně dost jednoduchá. Funguje tak, že pracuješ v krátkých časových blocích, obvykle 25 minut, a pak si dáš 5 minut přestávku. To je jeden "pomodoro". Po čtyřech pomodorech si dáš delší pauzu, třeba 15-30 minut. Je to dobrý způsob, jak si udržet soustředění a zabránit vyhoření.

Co se týče toho flow, tak je to fakt komplikované. Když jsi ponořený do práce a nechceš přestat, můžeš si tu přestávku klidně posunout. Není to striktní pravidlo, spíš doporučení. Zkus si nastavit časovač na 25 minut a uvidíš, jak ti to půjde – většina lidí zjistí, že to opravdu pomáhá s koncentrací.

Osobně mi to funguje dobře, ale někdy mě ty pauzy vyruší. Takže si občas upravuju časy podle potřeby. Ale jinak je to fajn technika pro organizaci času a zamezení prokrastinaci.

130 slov
1.3 minut čtení
2. 11. 2024
Aleš Macek
Succeed.cz/Články/Motivace a produktivita
Jak využít techniky Pomodoro pro zvýšení pracovní motivace?Objevte, jak technika Pomodoro může zvýšit vaši pracovní motivaci a efektivitu. Naučte se, jak správně rozdělovat čas na práci a přestávky.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2024
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky