Succeed.cz/Fórum/Jak podpořit kreativitu ve virtuálním týmu?

Jak podpořit kreativitu ve virtuálním týmu?

V dnešní době, kdy se stále více týmů přesouvá do online prostoru, jsem se začal zamýšlet nad otázkou, jak vlastně podpořit kreativitu ve virtuálním týmu. Mám pocit, že když pracujeme na dálku, tak se mnohdy ztrácí ta správná dynamika a inspirace, kterou jsme měli, když jsme seděli vedle sebe v kanceláři. Jak tedy můžeme zajistit, aby náš tým byl stále kreativní a motivovaný k novým nápadům? Přemýšlel jsem o různých metodách, jakými by se dalo podpořit kreativní myšlení a spolupráci na dálku. Například, co takhle pořádat pravidelné brainstormingové setkání přes videohovory? Ale je to opravdu dostatečné? Jaké další techniky by mohly fungovat? Hodně jsem slyšel o využívání různých online nástrojů pro spolupráci - někdo doporučuje aplikace na sdílení myšlenek nebo virtuální whiteboardy. Ale fungují opravdu dobře v praxi? Nebo je lepší investovat čas do teambuildingových aktivit online? Jaké aktivity by mohly skutečně posílit týmového ducha a podnítit kreativitu? Myslím si, že je důležité mít i prostor pro neformální diskuse a výměnu nápadů mimo pracovní agendu. Jak to ale udělat, aby to nebylo nucené a lidé se cítili pohodlně? A co motivace - jak ji udržet na vysoké úrovni, když jsme všichni rozptýleni po různých místech? Jak tedy podpořit kreativitu v našem virtuálním týmu a zároveň udržet týmovou kohezivitu?

208 slov
2.1 minut čtení
6. 10. 2021
Olga Marešová

Je pravda, že kreativita v online týmech může být náročná, ale dá se to zvládnout. Měl jsem dobré výsledky s pravidelnými brainstormingy přes videohovory. Můžete zkusit i breakout rooms na Zoomu – malý tým může lépe sdílet nápady. Online nástroje jako Miro nebo Trello fakt fungují, když je tým zapojený. Hlavně ale neváhejte investovat do teambuildingových aktivit – třeba online hry nebo virtuální happy hours, kde si jen povídáte. Neformální chaty jsou super způsob, jak udržet atmosféru. Je dobré mít pravidelnou poradu, ale i čas na malé neformální konverzace bez tlaku. Motivaci udržujte tím, že oslavíte úspěchy a dáváte lidem prostor pro vlastní iniciativu. Klíč je v otevřenosti a podpoře nápadů, i když to občas vypadá chaoticky.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 5. 2022
Martina Khýrová

Podpora kreativity ve virtuálním týmu může být fakt oříšek, ale pár tipů by mohlo pomoct. Takže, brainstorming přes videohovory je rozhodně dobrý začátek, ale chce to víc. Zkuste třeba pravidelně využívat online nástroje jako Miro nebo MURAL, kde si můžete na virtuálním whiteboardu sdílet myšlenky a nápady. Je to interaktivní a lidi to víc baví.

Další věc, co může fungovat, jsou neformální catch-upy – klidně si dávejte kafe online a povídejte si mimo pracovní témata. Třeba nějaké rychlé hry na rozproudění atmosféry.

Taky bych nezapomínal na teambuilding – i když je to online, existují různé aktivity, co vás můžou sblížit. A motivace? Vždycky je dobrý dávat feedback a uznání za práci. Když lidi vidí, že jejich nápady mají smysl, tak je to potěší a motivuje.

Takže kombinujte videohovory, online nástroje a pár těch uvolněnějších aktivit a mělo by to fungovat.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 4. 2024
Jan Vašek
Succeed.cz/Články/Týmová spolupráce
Role leadera při podpoře týmové spolupráce: Jak být efektivním vedoucím v digitální doběObjevte způsoby, jak lídři mohou motivovat svůj tým a zlepšovat mezilidské vztahy na pracovišti v digitální éře.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky