Jak podpořit kreativitu ve virtuálním týmu?
V dnešní době, kdy se stále více týmů přesouvá do online prostoru, jsem se začal zamýšlet nad otázkou, jak vlastně podpořit kreativitu ve virtuálním týmu. Mám pocit, že když pracujeme na dálku, tak se mnohdy ztrácí ta správná dynamika a inspirace, kterou jsme měli, když jsme seděli vedle sebe v kanceláři. Jak tedy můžeme zajistit, aby náš tým byl stále kreativní a motivovaný k novým nápadům? Přemýšlel jsem o různých metodách, jakými by se dalo podpořit kreativní myšlení a spolupráci na dálku. Například, co takhle pořádat pravidelné brainstormingové setkání přes videohovory? Ale je to opravdu dostatečné? Jaké další techniky by mohly fungovat? Hodně jsem slyšel o využívání různých online nástrojů pro spolupráci - někdo doporučuje aplikace na sdílení myšlenek nebo virtuální whiteboardy. Ale fungují opravdu dobře v praxi? Nebo je lepší investovat čas do teambuildingových aktivit online? Jaké aktivity by mohly skutečně posílit týmového ducha a podnítit kreativitu? Myslím si, že je důležité mít i prostor pro neformální diskuse a výměnu nápadů mimo pracovní agendu. Jak to ale udělat, aby to nebylo nucené a lidé se cítili pohodlně? A co motivace - jak ji udržet na vysoké úrovni, když jsme všichni rozptýleni po různých místech? Jak tedy podpořit kreativitu v našem virtuálním týmu a zároveň udržet týmovou kohezivitu?