Succeed.cz/Fórum/Jak motivovat tým k lepší spolupráci online?

Jak motivovat tým k lepší spolupráci online?

V poslední době se stále více firem přesouvá do online prostředí a já mám pocit, že to přináší nové výzvy, zejména pokud jde o spolupráci a motivaci týmu. Mám pocit, že když lidé pracují vzdáleně, je pro ně těžší cítit se součástí týmu a být motivovaní. Zajímalo by mě, jaké tipy a triky máte na to, jak povzbudit týmovou spolupráci v online prostředí? Jakým způsobem dokážete nastavit atmosféru, která podpoří kreativitu a sdílení nápadů mezi kolegy? Mluvím o tom, jak třeba využít různé nástroje pro komunikaci a projektový management, které by mohly pomoci udržet lidi naladěné na společný cíl. Co třeba pravidelné virtuální porady nebo brainstormingy? Fungují tyto způsoby opravdu efektivně? A co motivace? Jak udržet morale týmu na vzestupu, když nejsou fyzicky spolu a nemohou si vzájemně dopřát tu energii z osobní interakce? Jak důležité jsou neformální aktivity jako virtuální káva nebo online team building pro posílení vztahů mezi členy týmu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a osvědčené metody, jak zlepšit týmovou spolupráci v digitálním světě.

167 slov
1.7 minut čtení
4. 6. 2023
Andrea Klímová

Tak ono je to všechno o tom, jak to nastavit. Možná by stálo za to vyzkoušet pravidelný video meetingy, klidně jednou týdně, aby se lidi viděli a trochu pokecali. Můžeš zkusit i brainstormingy, kde se každý podělí o svoje nápady, ale dej na to pozor, aby se nikdo necítil pod tlakem. Nástroje jako Slack nebo Trello jsou super na přehled a komunikaci, ale je dobré mít i nějaké neformální kanály, kde se lidé můžou bavit mimo práci. Taky bych doporučil ty online team building aktivity, třeba virtuální káva nebo hry, aby si lidi udrželi vztahy. Atmosféra je důležitá a pokud se tým cítí dobře, tak je pak i víc motivovaný do práce. Nezapomeň ocenit dobré výkony, ať mají lidi pocit, že jejich práce má smysl. To by mohlo pomoct.

129 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2024
Vlastimil Hloušek

Tak já mám pár tipů, co nám docela fungujou. Zaprvé, pravidelný virtuální porady jsou fakt důležitý, aspoň jednou týdně. Pomůže to udržet všechny naladěný na stejnou vlnu a můžou se tam sdílet nápady. Jinak brainstormingy online jsou taky super, hlavně když se používají nástroje jako Miro nebo Jamboard, kde můžou lidi psát svoje myšlenky a vidět je na jednom místě.

Co se týče motivace, tak zkusit nějaký neformální aktivity je podle mě klíčový. Ty online kafe nebo virtuální happy hours fakt pomáhaj budovat vztahy mezi lidma, když se nevidí osobně. Navíc je dobrý mít nějaký systém uznávání úspěchů, třeba malé dárky nebo veřejný pochvaly ve skupině.

A nezapomínat na ty nástroje pro projektový management – Trello nebo Asana to skvěle ulehčují. Když je tým v obraze o tom, co kdo dělá a jak postupuje, tak to zvyšuje pocit sounáležitosti. Hlavně udržet otevřenou komunikaci a podporovat sdílení nápadů – i když jsou lidi vzdálený, pořád můžou mít společný cíl.

156 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2024
Simona Zichová
Succeed.cz/Články/Týmová spolupráce
Role leadera při podpoře týmové spolupráce: Jak být efektivním vedoucím v digitální doběObjevte způsoby, jak lídři mohou motivovat svůj tým a zlepšovat mezilidské vztahy na pracovišti v digitální éře.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky