Succeed.cz/Fórum/Jak skloubit práci a koníčky, abych byl šťastnější?

Jak skloubit práci a koníčky, abych byl šťastnější?

V poslední době se mi zdá, že se mi nedaří najít rovnováhu mezi pracovním životem a mými koníčky. Práce mě sice živí, ale často mám pocit, že mi bere příliš času a energie na to, abych se mohl věnovat tomu, co mě opravdu baví. Rád bych věděl, jak ostatní lidé zvládají skloubit své profesní povinnosti s osobními zájmy. Například mám rád sport a kreativní aktivity jako malování nebo psaní, ale po celém dni v kanceláři jsem často unavený a nemám chuť se do nich pustit. Jak se dá najít motivace? Existují nějaké techniky nebo tipy, jak si lépe organizovat čas? Přemýšlím o tom, jestli by nebylo dobré si naplánovat konkrétní dny v týdnu, kdy se budu věnovat svým koníčkům. Jak to máte vy? Co vám pomohlo najít tu správnou rovnováhu? Je nějaký konkrétní způsob, jak si udělat čas na to, co vás opravdu baví? Určitě bych ocenil jakékoli rady nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoci cítit se šťastnější a plnější jako člověk. Rozhodně chci být produktivní v práci, ale zároveň potřebuji i prostor pro své vášně a záliby. Je to vůbec možné skloubit dohromady tak, aby z toho měl prospěch i můj osobní život?

195 slov
2 minut čtení
10. 1. 2025
Adéla Hrubá

Je to fakt těžký najít rovnováhu, co? Já to mám podobně. Práce mě docela vyčerpává a pak se mi do koníčků moc nechce. Co mi pomohlo, je fakt si udělat plán. Třeba si naplánuj konkrétní dny, kdy se fakt budeš věnovat sportu nebo malování. Mě třeba pomáhá i takový mini rituál – po práci si udělám kávu a pak si dám hodinku na to, co mě baví. I když jsem unavený, tak ten čas na koníčky mi dodává energii. Zkus taky vymyslet nějakou aktivitu, kterou můžeš dělat s kamarády – je to víc motivující. A občas klidně zjednoduš věci – nemusíš malovat jako Picasso, stačí se u toho uvolnit a bavit se. Je důležité si uvědomit, že i když máš plno práce, tak koníčky tě nabíjejí. Takže zkus to naplánovat a uvidíš! Určitě to bude lepší.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Bohumil Macháč

Skloubit práci a koníčky je fakt oříšek, ale jde to. Zkus si fakt naplánovat čas na své aktivity. Mě třeba pomáhá mít v týdnu vyhrazené dny, kdy se věnuju sportu nebo malování. Třeba ve středu a v neděli si udělám čas na to, co mě baví, ať už je to hodina běhu nebo dvě hodiny se štětcem. Takže si to dej do kalendáře jako schůzku, ať to dodržuješ.

Zkus najít chvilky i po práci – třeba si vzít s sebou sketchbook do parku nebo malý notebook na psaní. Když máš volnou chvíli, hned můžeš tvořit. Také se snaž omezit čas na sociálních sítích nebo koukání na telku – můžeš jít místo toho ven nebo se pustit do něčeho kreativního.

A co se motivace týče, občas stačí i malý úspěch – třeba namalovat jeden obrázek nebo uběhnout pár kilometrů. To tě nakopne a budeš chtít pokračovat. Vytvoř si rutinu, která ti vyhovuje, a snaž se ji dodržovat. Ale hlavně si nezapomeň užívat ten proces, ať jde o sport nebo umění.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2024
Eva Hamplová
Succeed.cz/Články/Rovnováha work-life
Jak najít smysl v práci a zároveň se věnovat koníčkům: Klíč k dlouhodobému štěstíTento článek nabízí strategie, jak sladit profesní ambice s osobními zájmy, čímž dosáhnete harmonického života a dlouhodobého štěstí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 2. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky