Succeed.cz/Fórum/Co je to zákaznická cesta a proč ji potřebujeme?

Co je to zákaznická cesta a proč ji potřebujeme?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená pojem zákaznická cesta. Slyšel jsem to už několikrát v různých článcích o marketingu a podnikání, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, co si pod tím představit. Je to něco jako proces, který zákazník prochází při nákupu? Jaké fáze to zahrnuje a co je důležité v každé z nich? Vím, že je to důležitý koncept pro podnikatele a marketéry, ale proč přesně je tak zásadní? Jak nám může rozumění této cestě pomoci zlepšit naši nabídku nebo služby? Mám pocit, že pokud pochopíme, jak zákazníci přemýšlejí a co je motivuje v různých okamžicích jejich interakce s naším brandem, může to výrazně ovlivnit naše podnikání. Ale jak na to? Existují nějaké konkrétní techniky nebo nástroje, které bychom měli použít k mapování této cesty? A co třeba zpětná vazba od zákazníků – jak moc je důležitá v celém tomto procesu? Můžete mi prosím objasnit, co přesně zahrnuje ta zákaznická cesta a proč se na ni zaměřit? Děkuji.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2024
Miroslava Sýkorová

Zákaznická cesta, nebo taky customer journey, je vlastně proces, kterým zákazník prochází od prvního momentu, kdy se dozví o tvém produktu nebo službě, až po nákup a post-nákupovou péči. Můžeš si to představit jako mapu, která zahrnuje všechny interakce a dojmy, které zákazník má s tvým brandem.

Důležitý jsou ty fáze jako povědomí (kdy zákazník zjistí, že něco potřebuje), zvažování (porovnává možnosti), rozhodnutí (koupí) a pak ta fáze po nákupu, kde můžeš udržet zákazníka spokojeného a třeba ho přimět k dalšímu nákupu.

Pro podnikatele a marketéry je to zásadní, protože když víš, co zákazníky motivuje v každé fázi, můžeš lépe přizpůsobit svoji nabídku a marketingové aktivity. Například, když víš, co hledají během zvažování, můžeš to zdůraznit v reklamách nebo na webu.

K mapování zákaznické cesty se dají použít různé techniky jako rozhovory se zákazníky, průzkumy nebo analýza chování na webu. Zpětná vazba od zákazníků je v tomhle celkem klíčová, protože ti dá jasný obraz o tom, co funguje a co ne. Takže určitě se na tu zákaznickou cestu zaměř – je to fakt důležité pro zlepšení služeb a budování vztahu se zákazníky.

181 slov
1.8 minut čtení
21. 7. 2024
Kamila Škodová

Zákaznická cesta je vlastně ten proces, kterým zákazník prochází od prvního kontaktu s tvou značkou až po samotný nákup a třeba i po něm. Zahrnuje několik fází – povědomí, zvažování, rozhodnutí a loajalitu. V každé fázi se zákazník chová jinak a potřebuje něco jiného. Třeba v povědomí je dobrý mít silnou marketingovou kampaň, aby si tě všiml. Pak v zvažování musíš ukázat, proč by si měl vybrat právě tebe a v rozhodovací fázi mu můžeš pomoct s recenzemi nebo nabídkami. Je to důležitý koncept, protože ti to pomůže pochopit, co zákazníci chtějí a jak reagují. Můžeš tím pádem lépe přizpůsobit svoji nabídku nebo služby.

Mapování zákaznické cesty můžeš dělat různýma technikama jako třeba zákaznické persona nebo journey mapy. Zpětná vazba od zákazníků je klíčová, protože ti dá jasně najevo, co funguje a co ne. Takže pokud zlepšíš zákaznickou zkušenost podle toho, co ti řeknou, máš větší šanci na úspěch.

149 slov
1.5 minut čtení
23. 5. 2023
Emil Kříček
Succeed.cz/Články/Digitální marketing
Psychologie spotřebitele v digitálním marketingu: Co byste měli vědět?Objevte, jak porozumění psychologii zákazníků ovlivňuje marketingové strategie a jak využít psychologické principy pro úspěch ve světě digitálního mar...
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky