Succeed.cz/Fórum/Jak začít s digitalizací v malém podniku?

Jak začít s digitalizací v malém podniku?

Zdravím všechny, mám malý podnik a poslední dobou se hodně mluví o digitalizaci a jak je důležitá pro úspěch firem v dnešní době. Chtěl bych se zeptat, kde vlastně začít? Mám pocit, že mi uniká spousta příležitostí, ale nevím, jaké kroky bych měl podniknout. Co všechno zahrnuje digitalizace? Myslím tím nejenom to, jak mít webové stránky nebo účet na sociálních sítích, ale i třeba automatizaci procesů, používání různých softwarů, které by mohly zefektivnit práci a zjednodušit mi život. Jaké nástroje nebo technologie jsou pro malé podniky nejvíc užitečné? A co třeba cloudové služby? O těch jsem slyšel, ale nejsem si jistý, jestli je potřebuji a jak by mi mohly pomoci. Také mě zajímá, jestli je nutné mít k digitalizaci nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, nebo se to dá zvládnout i bez technického backgroundu. Jaké máte zkušenosti vy? Co vám fungovalo a co ne? A co je podle vás ten nejlepší přístup k tomu, aby se malý podnik mohl stát více digitálním a přitom si udržel svou jedinečnost? Bude to drahé? Jak dlouho trvá taková digitalizace? Budu rád za jakékoli rady a tipy! Děkuji.

183 slov
1.8 minut čtení
15. 11. 2021
Michal Adámek

Digitalizace v malém podnikání je fakt důležitá, ale nemusí to být složité. Začni tím, že si uděláš přehled o tom, co už máš a co ti chybí. Webovky jsou základ, ale zkus se podívat i na sociální sítě, kde můžeš oslovit zákazníky. Automatizace procesů je super – třeba software pro správu účetnictví nebo fakturaci. Je spousta nástrojů jako Trello nebo Asana pro projektový management, které ti ušetří čas.

Cloudové služby? Ty ti umožní mít data dostupná odkudkoliv a nemusíš se bát ztráty dat. Např. Google Drive nebo Dropbox jsou fajn na sdílení souborů. Co se týče specializovaných znalostí, není potřeba být IT expert, většina programů je intuitivní a najdeš k nim spoustu tutoriálů.

Něco ti určitě vezme víc času a peněz, ale investice do digitalizace se obvykle vrátí v efektivitě a lepší komunikaci se zákazníky. Není to hned hotové, chce to trpělivost. Zkus postupně zavádět změny a ne hned všechno najednou, to bys mohl akorát ztratit přehled. Hlavně si zachovej svou jedinečnost, digitalizace by měla být nástrojem, ne překážkou.

168 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2022
Radek Pražák

Digitalizace může vypadat jako velká věc, ale začít je vlastně docela jednoduché. Zkus se podívat na to, co už děláš a co bys mohl zlepšit. Třeba pokud máš papírové faktury, zkus přejít na nějaký účetní software jako je Pohoda nebo Fakturoid. To ti ušetří čas a sníží chyby.

Potom si pořiď webové stránky, i jednoduché, aby tě lidé našli. A určitě zvaž sociální sítě – Facebook nebo Instagram jsou super pro oslovování zákazníků.

Další fajn věc jsou cloudové služby, jako Google Drive nebo Dropbox, kde můžeš mít všechny dokumenty online a mít k nim přístup odkudkoliv. Ušetří ti to místo a taky to může být bezpečnější než staré disky.

Pokud nemáš technické znalosti, neboj se – většina těchto nástrojů je navržená tak, aby byly uživatelsky přívětivé. Můžeš si také najít online kurzy nebo videa na YouTube, které ti s tím pomohou.

Samozřejmě to něco stojí, ale investice se ti vrátí v čase, který ušetříš. Digitalizace není sprint, ale maraton – začni malými kroky a postupně si vše přizpůsobuj. Hlavně si dej pozor na to, aby to mělo smysl pro tvůj byznys a odpovídalo tomu, co děláš.

184 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2024
Simona Tomešová
Moderní přístupy k podnikání v digitálním světě.
Succeed.cz/Články/Inovativní podnikatelské modely
Co obnáší transformace tradičního podnikání na digitální model? Klíčové kroky a příklady úspěšné digitalizace tradičních firem.Objevte, co vše zahrnuje transformace tradičního podnikání na digitální model. Přečtěte si klíčové kroky a inspirujte se úspěšnými příklady z praxe.
1000 slov
10 minut čtení
28. 3. 2020
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky