Succeed.cz/Fórum/Co je networking a jak ho využít při hledání práce?

Co je networking a jak ho využít při hledání práce?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená ten pojem networking. Slyším to často, hlavně od lidí, kteří už mají nějakou práci nebo podnikají. Prý je to důležitý nástroj, který nám může velmi pomoct při hledání zaměstnání, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje. Jak se tedy správně networkuje? Mám na mysli to, jak najít lidi v oboru, který mě zajímá a co vlastně říkat, když je potkám. Je lepší mít nějakou přípravu nebo prostě jen mluvit? Zajímalo by mě také, jaké platformy nebo akce jsou nejlepší pro networking. Může to být nějaká konference, workshop nebo se mám zapojit do nějakých skupin na sociálních sítích? A co když jsem introvert? Je možné i tak úspěšně networkovat? Rád bych věděl, jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak rozvíjet vztahy s lidmi v oboru a využít tyto kontakty k nalezení práce. Já fakt nevím, jak na to! Co když se mi nedaří navázat konverzaci? Jak poznám, že jsem v tom dobrý? Jak dlouho trvá vybudovat si síť kontaktů a jestli je vůbec reálné si z toho udělat nějaký systém pro hledání pracovních příležitostí? Díky moc za všechny rady!

185 slov
1.9 minut čtení
11. 3. 2024
Bohumil Vacek

Networking je fakt důležitý, když hledáš práci. V podstatě jde o budování vztahů s lidmi, kteří ti můžou pomoci v profesním životě. Můžeš potkat lidi na různých akcích jako konference, workshopy nebo třeba na Meetup.com. Je dobrý mít nějakou přípravu – jasně si promysli, co chceš říct a jak se představit. Ale nemusíš mít strach, stačí začít konverzaci třeba s otázkou na jejich práci nebo názor na trh.

Sociální sítě jako LinkedIn jsou super pro networking. Můžeš tam sledovat lidi v oboru, přidávat se do skupin a účastnit se diskuzí. I když jsi introvert, dá se to zvládnout. Můžeš třeba psát zprávy lidem online, to je mnohem méně stresující než osobní setkání.

Pokud se ti nedaří navázat konverzaci, zkus se zaměřit na otázky o jejich zkušenostech. To většinou rozproudí debatu. A jak poznáš, že jsi v tom dobrý? Když vidíš, že se s tebou lidi rádi baví a jsou ochotní ti pomoct.

Síť kontaktů si buduješ postupně – nečekej zázraky hned. Důležité je být aktivní a nezapomínat na follow-up po setkáních. Z dlouhodobého hlediska to určitě funguje jako systém pro hledání práce.

179 slov
1.8 minut čtení
30. 10. 2024
Renata Jandová

Networking je prostě budování vztahů s lidmi, co dělají něco podobného jako ty. Je to super, když hledáš práci, protože mnohdy ti někdo z tvé sítě může doporučit pozici nebo tě spojit s někým, kdo hledá. Nejdřív si zjisti, kdo je v oboru, co tě zajímá – sleduj lidi na LinkedInu, zapoj se do různých skupin nebo fór. Konference a workshopy jsou skvělý příležitosti, jak potkat nové lidi. Měj na paměti, že nemusíš mít připravený dokonalý proslov, stačí se prostě zeptat, co dělají a říct něco o sobě.

Když jsi introvert, klidně začni online – tam je to mnohem lehčí. Zkus třeba fóra nebo sociální sítě zaměřený na tvůj obor. Pokud se ti nedaří navázat konverzaci, nebuď z toho špatnej. Časem se to zlepší. Co se týče budování vztahů, je to proces, trvá to nějakou dobu. Ale jakmile si vytvoříš základní síť kontaktů, můžeš ji využívat pro hledání práce.

Pokud chceš mít systém, zapisuj si kontakty a jak jste se potkali, co jste probírali atd. Takhle si to udržíš v hlavě a budeš vědět, kdy a jak znovu navázat kontakt. Nakonec to chce praxi a trpělivost, tak to nevzdávej!

189 slov
1.9 minut čtení
28. 11. 2024
Alois Pavlík
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Jak technologie mění způsob, jakým hledáme práci?Analýza vlivu moderních technologií na proces hledání zaměstnání a rady, jak se s tímto trendem vyrovnat.
1000 slov
10 minut čtení
16. 9. 2022
Markéta Hájková
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky