Succeed.cz/Fórum/Jak se připravit na video pohovor?

Jak se připravit na video pohovor?

Nedávno jsem dostal pozvání na video pohovor a musím říct, že mě to docela děsí. Rád bych se zeptal, jak se na takový pohovor vlastně připravit. Vím, že je důležité mít dobré vybavení, ale co všechno bych měl udělat před tím, než se připojím? Je dobré se obléci formálně, i když to je přes kameru? Jak moc záleží na prostředí, kde se pohovor koná? Mám se třeba ujistit, že mám za sebou nějakou neutrální stěnu nebo spíš něco zajímavějšího? Co by mělo být na pozadí, aby to nevypadalo jako totální chaotický prostor? A jak to je s mluvením – mám si připravit nějaké konkrétní odpovědi nebo spíš improvizovat? Když je to video, je důležité mít oční kontakt s kamerou, nebo se můžu dívat na obrazovku? Jak se vůbec chovat během videohovoru, když mám pocit nervozity? Je dobré mít po ruce nějaké poznámky nebo otázky pro tazatele, abych vypadal připraveně? Nebo radši nic nemít a zkusit si vzpomenout na všechno z hlavy? A co ostatní tipy a triky pro úspěšný video pohovor? Chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a rady, co vám fungovalo a co ne. Děkuju!

185 slov
1.9 minut čtení
8. 10. 2022
Dominik Sládek

Video pohovor může být fakt nervák, ale když se na to připravíš, půjde to líp. Za prvé, vybavení je důležitý – ujisti se, že máš dobrou kameru a mikrofon. Testuj to předem, ať nejsou technický problémy. Co se týká oblečení, klidně se obleč formálně, i když jsi doma. Vypadá to profesionálně a pomůže ti to dostat se do správné nálady.

Prostředí hraje taky velkou roli. Neutrální pozadí je fajn, ale nic příliš rušivého. Pokud máš něco zajímavějšího za sebou, tak to může být v pohodě, ale měj na paměti, aby to neodvádělo pozornost od tebe. Udržuj prostor uklizený.

Mluvení – připrav si odpovědi na časté otázky, ale improvizace je taky důležitá. Oční kontakt s kamerou je klíčový, snaž se koukat do ní, ne jen na obrazovku. Když cítíš nervozitu, zkus dýchací cvičení nebo si dej pauzu před pohovorem. Poznámky jsou ok, můžeš mít po ruce pár bodů nebo otázek pro tazatele, abys vypadal připraveně.

A nezapomeň – trénuj si pohovor s někým jiným, ať máš lepší pocit z toho, co říkáš. Hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
26. 6. 2024
Magdaléna Pánková

Na video pohovor je dobrý se připravit fakt pořádně, ať nedopadneš jako ja minule. Vybavení jo, ale taky si udělej čistý prostor kolem sebe, ideálně bez křiku a rozptylování. Neutrální stěna je lepší, ale klidně můžeš mít něco zajímavějšího, jen ať to nevypadá jako zmatek. Oblečení zvol formální, že jsi doma neznamená, že můžeš jít v triku od pyžama. Oční kontakt s kamerou je důležitý, tak se na ni koukej, ne na obrazovku, i když je to divný. Mít poznámky po ruce může být užitečný, ale snaž se improvizovat co nejvíc, abys vypadal přirozeně a ne jako robot. Nervozitu zvládni tím, že si vyzkoušíš pár odpovědí nahlas předem. A hlavně buď sám sebou, to je klíčový.

116 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2024
Lenka Havlová
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Jak technologie mění způsob, jakým hledáme práci?Analýza vlivu moderních technologií na proces hledání zaměstnání a rady, jak se s tímto trendem vyrovnat.
1000 slov
10 minut čtení
16. 9. 2022
Markéta Hájková
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky