Succeed.cz/Fórum/Jak udělat dobrou pitch prezentaci pro investory?

Jak udělat dobrou pitch prezentaci pro investory?

Zdravím všechny, potřebuju poradit ohledně přípravy na pitch prezentaci, kterou chci udělat pro několik investorů. Mám nápad na startup, který si myslím, že má potenciál, ale nevím, jak ho správně představit. Jak by měla vypadat struktura takové prezentace? Je lepší mít víc grafiky nebo radši mluvit a ukazovat fakta a čísla? Jak dlouhá by měla být ideální pitch? Co všechno bych měl zahrnout, abych zaujal investory a donutil je přemýšlet o financování? Někde jsem četl, že storytelling hraje velkou roli, ale jak to vlastně udělat? Mám vyprávět příběh o tom, jak jsem přišel na nápad? Nebo spíš mluvit o problému na trhu a jak ho moje řešení vyřeší? A co když mám konkurenci? Měli bychom o ní mluvit nebo ji radši ignorovat? Jak zvládnout nervozitu před publikem, když vím, že od tohohle může záviset budoucnost mého projektu? A co si investoři vlastně nejvíc všímají - je to tým, produkt nebo tržní potenciál? Děkuju moc za vaše rady a tipy!

159 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2023
Patrik Zeman

Jo, pitch prezentace je fakt důležitá, tak tady pár tipů. Struktura by měla být jasná: začni s problémem, pak představ svůj produkt nebo službu, ukázat, jak to řeší ten problém. Nezapomeň na tržní potenciál a konkurenční výhodu. Dobře je zmínit i tým, protože investoři chtějí vidět, že za tím stojí nějakej solidní tým. Délka by měla být ideálně kolem 10-15 minut, aby to bylo stručný, ale zároveň dostatečně informativní. Grafika je super, ale neměla by přehlušit tvoje mluvení – použij ji na podporu svých tvrzení, ne jako hlavní obsah. Storytelling fakt funguje – můžeš začít třeba osobním příběhem nebo nějakým konkrétním případem, co ilustruje problém. O konkurenci mluv určitě, ale spíš se zaměř na to, čím jsi lepší – ukážeš tím přehled o trhu. Nervozitu zvládneš tím, že si dobře připravíš a nacvičíš to několikrát. Investoři většinou koukají na kombinaci všeho – tým, produkt a trh, takže se snaž všechno pokrýt.

151 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2023
Zdeněk Ševčík

Když chystáš pitch, tak je fajn mít jasnou strukturu. Začni problémem, který tvůj startup řeší – to musí být silné a jasné. Pak představ svoje řešení a jak se liší od konkurence. Měj pár čísel o trhu, ale nezahlcuj tím investory. Grafiku použij, ale ať je to spíš podpůrný prvek, ne že to budeš číst z prezentace. Pitch by měl trvat kolem 10-15 minut, aby se neztratili.

Storytelling je super – můžeš říct příběh o tom, jak jsi přišel na nápad, ale víc se zaměř na to, jak tvoje řešení pomůže lidem. O konkurenci mluv, ukáž, proč jsi lepší a co máš navíc. Nervozita? Dělej si zkoušky před přáteli nebo rodinou, ať si zvykneš na publikum. Investoři většinou koukají na tým a tržní potenciál, takže se neboj říct něco o sobě a svém týmu. Hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
21. 5. 2024
Adam Burian
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Jak správně prezentovat svůj start-up investorům: Klíčové prvky úspěšné prezentaceObjevte, jak efektivně prezentovat svůj start-up investorům a zaujmout je. Podívejte se na klíčové prvky, které by neměly chybět ve vaší prezentaci.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2022
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky