Succeed.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší tipy pro pitching investorům?

Jaké jsou nejlepší tipy pro pitching investorům?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně nejlepší a nejefektivnější tipy pro pitching investorům. Když se snažím připravit na setkání s investory, mám pocit, že je toho tolik, co musím mít na paměti. Jak by měl vypadat ideální pitch? Jak zaujmout investora od začátku, aby se mu moje myšlenka líbila? Mám se soustředit na čísla, nebo spíše na příběh za mým projektem? Jak důležité je mít dobrý vizuální materiál? Myslíte, že je lepší být stručný a k věci, nebo raději podrobněji vysvětlit všechny aspekty? Co třeba odpovídat na otázky investorů – jak na to? Je dobré mít jasný plán B pro případ, že dojde k nějakým neočekávaným dotazům nebo námitkám? A co osobní přístup – má smysl sdílet něco ze svého života, abychom se lépe spojili s investorem? Jak důležitá je důvěra a autenticita v celém procesu? Je pravda, že investoři hledají nejen dobrý produkt, ale také tým a osobnost zakladatele? Jak si mohu ověřit, že moje prezentace je opravdu efektivní a neuspokojí jen mě samotného? Snad mi někdo bude schopen poskytnout pár rad nebo zkušeností z praxe. Díky!

178 slov
1.8 minut čtení
13. 6. 2023
Martin Zajíc

Když jde o pitching investorům, pár věcí je fakt důležitých. První věc, co si pamatuj, je mít jasný a úderný úvod. Zaujmi je hned na začátku, ať mají chuť poslouchat dál. Vysvětli, co děláš a proč je to důležité, ale nezapomeň na příběh – ten prodává. Čísla jsou samozřejmě klíčová, ale pokud je nepodložíš nějakou emocí nebo osobním přístupem, nemusí to fungovat.

Vizuální materiál taky hraje roli. Nepřeplňuj to informacemi, raději jasně a stručně. Lidi dneska nemají moc času, takže buď k věci. Co se otázek týče, buď připravený. Odpovídej s klidem a buď otevřený kritice.

Ohledně plánu B – jo, to se hodí. Kdyby něco nevyšlo nebo se na tebe valily nečekané dotazy, měj něco připraveného. Důvěra a autenticita jsou strašně důležitý. Investoři chtějí vidět tebe jako osobu, ne jen nějaké číslo na papíře.

A poslední věc – testuj svůj pitch. Zkoušej ho na kámoších nebo rodině a slyš zpětnou vazbu. Někdy si člověk myslí, že je všechno super, ale pohled zvenku může odhalit slabiny. Hlavně buď sám sebou a užij si to!

171 slov
1.7 minut čtení
27. 4. 2024
Miroslav Pernica

Když jde o pitching investorům, je důležitý přístup a příprava. Začni silným úvodem, něco co okamžitě zaujme – klidně nějaký zajímavý fakt nebo otázku. Očísluj si, co chceš říct – jasný problém, řešení a trh. Nezapomeň na čísla, ale vyprávěj příběh – to lidi víc chytne. Vizuální materiál by měl být čistý a výstižný, ne přeplácaný. Snaž se být stručný, ale pokud se ptají, buď připraven podrobněji vysvětlit. Na otázky odpovídej s klidem, nebuď defensivní a měj plán B pro nečekané dotazy. Osobní příběhy můžou pomoct navázat kontakt, ale nebuď moc rozvláčný. Důvěra a autenticita jsou klíčový – investoři chtějí vidět člověka za projektem. A jo, tým je pro ně taky důležitej, takže ukaž, že máš silnej tým. Na závěr si pitch několikrát odprezentuj před někým jiným a získej feedback – to ti ukáže, co funguje a co ne.

139 slov
1.4 minut čtení
29. 2. 2024
Rudolf Dubský
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Jak správně prezentovat svůj start-up investorům: Klíčové prvky úspěšné prezentaceObjevte, jak efektivně prezentovat svůj start-up investorům a zaujmout je. Podívejte se na klíčové prvky, které by neměly chybět ve vaší prezentaci.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2022
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky