Succeed.cz/Fórum/Co obvykle čekat od mentora?

Co obvykle čekat od mentora?

Když se rozhodnete hledat mentora, může to být pro vás velký krok k osobnímu a profesnímu růstu. Ale co vlastně od takového mentora můžete očekávat? Jaké jsou hlavní aspekty mentorství, které byste měli mít na paměti? Mám pocit, že spousta lidí neví, co si přesně představit pod pojmem "mentor". Je to někdo, kdo vám dává rady a tipy? Nebo spíš člověk, který vás podporuje ve vašem kariérním postupu? Co když vaše očekávání nejsou naplněna? Jak by měl mentor vypadat? Měli byste mít možnost se na něj obrátit s jakýmikoliv otázkami, nebo má být jeho role spíše informativní a vzdělávací? Myslím, že je důležité pochopit, jaký styl mentorství vám nejlépe vyhovuje. Mohli byste očekávat pravidelné schůzky, nebo spíš občasné konzultace? A co takové věci jako sdílení zkušeností z praxe? Jak moc by vás měl mentor tlačit k tomu, abyste překonali své limity a posunuli se dál? Zároveň si říkám, jak moc byste měli být aktivní vy? Je důležité, abyste přišli s vlastními otázkami a cíli, nebo má být mentor tím, kdo diriguje celý proces? Kdy je správný čas na to, abyste začali očekávat konkrétní výsledky z mentorství? A co když se zdá, že se nic neděje? Jak poznáte, že je mentor správnou volbou pro vaši cestu? Rád bych slyšel názory ostatních na tohle téma. Co si myslíte o tom, jaké jsou ideální očekávání od mentora?

224 slov
2.2 minut čtení
28. 11. 2023
Kamila Škodová

Mentor je pro mě někdo, kdo má zkušenosti a může je sdílet. Obvykle bych od něj čekal rady, ale i podporu, když se mi nedaří. Je dobré mít pravidelné schůzky, aby to bylo víc než jen občasná konzultace. Když mám nějaké otázky nebo cíle, měl bych být aktivní a říct mu to. Nečekal bych, že všechno povede on. Důležité je, aby mě tlačil k překonání mých limitů, ale zase ne moc, abych se necítil pod tlakem. Pokud to vypadá, že se nic neděje, možná je na čase říct mu, co chci víc. A jestli cítím, že se posouvám dopředu, tak to asi bude ten správný mentor pre mě.

108 slov
1.1 minut čtení
21. 12. 2024
Radka Navrátilová

Podle mě je důležité mít realistická očekávání od mentora. Měl by být někdo, kdo vám poskytne podporu a zkušenosti, ale nemůžete čekat, že vám vyřeší všechny problémy. Mentor by měl být spíš jako průvodce, co vás nasměruje, ale zároveň byste měli být aktivní vy. Dobré je mít pravidelné schůzky, aby se nastavila rutina a mohli jste probírat vaše cíle a pokroky.

Je fajn, když mentor umí sdílet své zkušenosti z praxe, to vám může hodně pomoct. Ale musíte taky přicházet s otázkami a nápady – jinak to nebude fungovat. Očekávat konkrétní výsledky hned na začátku asi není reálné, ale postupně byste měli cítit posun.

Pokud máte pocit, že se nic neděje, zkusit otevřeně promluvit o svých pocitech s mentorem. A pokud mentor nesedí, nebojte se hledat jiného. Každý má jiný styl a ne každý bude vyhovovat vašim potřebám. Takže experimentujte a zjistěte, co vám nejlépe vyhovuje.

144 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Vladimír Vašek
Succeed.cz/Články/Mentoring
Příběhy úspěšného mentoringu: Jak mi mentor změnil kariéruInspirující příběhy lidí, kteří díky mentoringu významně posunuli svou kariéru. Objevte, jak správný mentor může otevřít dveře k profesnímu úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Martin Kovář
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky