Succeed.cz/Fórum/Co mi pomůže soustředit se na delší dobu?

Co mi pomůže soustředit se na delší dobu?

Soustředění je v dnešním rychlém světě obrovskou výzvou. Čím víc se snažím pracovat na svých projektech, tím víc mě ruší různé podněty, ať už je to neustálé pípání notifikací, zvuky z okolí, nebo dokonce myšlenky, které mi skáčou do hlavy, když se pokouším soustředit. Přemýšlím nad tím, co by mi mohlo pomoci udržet pozornost a efektivněji se věnovat úkolům. Zkoušel jsem různé techniky jako Pomodoro, ale i tak mám pocit, že to nikdy nevydrží dlouho. Možná by pomohlo více strukturovat svůj čas? Mám také pocit, že se mnohem lépe soustředím v klidných prostorách bez rušivých elementů. Jaké prostředí vám funguje nejlépe? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak se vyrovnat s prokrastinací. Je dobré mít nějaké rituály před prací, které by mi pomohly se naladit? Jak důležitá je například fyzická aktivita nebo zdravá strava v rámci zlepšení schopnosti soustředit se? Je možné, že i psychický stav a stres hrají velkou roli v naší schopnosti udržet pozornost na delší dobu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady. Co vám osobně nejvíce pomáhá soustředit se na delší dobu? Jaký přístup nebo techniku doporučíte pro lepší koncentraci při práci nebo studiu?

192 slov
1.9 minut čtení
18. 8. 2021
Viktor Vojtěch

Soustředění je fakt těžký, to chápu. Já osobně se snažím vytvořit si klidné prostředí – to mi fakt pomáhá. Zhasnu zbytečné světla, vypnu notifikace a na uši si dám sluchátka s nějakou klidnou hudbou nebo zvuky přírody. Když je naprosto ticho, tak mi to prostě nesedí. Rituály před prací určitě doporučuju, třeba si udělat čaj nebo si na chvilku protáhnout tělo. Zdravá strava a dostatek pohybu taky dělají divy, člověk se pak líp soustředí. Co se týče prokrastinace, tak plánování času je klíčový. Mě funguje mít jasně stanovený úkoly a prostě na ně jít krok za krokem. A jo, psychický stav a stres rozhodně hrajou roli. Když jsem ve stresu, tak se pak nemůžu na nic soustředit. Zkus se vyhýbat multitaskingu, ten dokáže rozptýlit víc, než bys myslel.

128 slov
1.3 minut čtení
2. 3. 2023
Aleš Vojtěch

Soustředění fakt není sranda, zejména když je kolem tolik rušivých vlivů. Mně osobně pomáhá vytvořit si prostředí, kde je co nejméně rozptýlení. Zkus si vyčistit stůl, vytáhnout vše, co nepotřebuješ a udělat si klidný koutek. Taky mi funguje, když si před prací udělám rituál – třeba si uvařím čaj a na chvíli se prostě zklidním. Pomodoro technika je fajn, ale pokud ti to nevydrží, zkus kratší intervaly. Třeba 20 minut práce a 5 minut pauza. A co se týče prokrastinace, někdy si jen musím říct, že to prostě udělám teď a neodkládat. Fyzická aktivita taky dělá zázraky – stačí krátká procházka nebo pár cviků, abych se osvěžil. A strava? To je velký téma – snažím se jíst víc zeleniny a vyhýbat se cukru, protože pak mi není dobře a soustředění jde do háje. Psychický stav hraje obrovskou roli – když jsem ve stresu, tak se soustředění rozpadá. Někdy fakt pomůže jen zavřít oči a pár minut dýchat. Zkus to a uvidíš!

161 slov
1.6 minut čtení
7. 4. 2023
Jindřich Jahoda
Succeed.cz/Články/Motivace
Které techniky pro udržení koncentrace mohou zvýšit vaši motivaci?Objevte různé metody, jak zůstat soustředěný a motivovaný v hektickém pracovním prostředí. Naučte se, jak můžete zvýšit svou produktivitu pomocí osvěd...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky