Succeed.cz/Fórum/Jak si udržet pozornost na nudnějších úkolech?

Jak si udržet pozornost na nudnějších úkolech?

Nedávno jsem se zamyslel nad tím, jak je pro mě obtížné soustředit se na některé úkoly, které jsou prostě nudné a nezajímavé. Mám na mysli ty momenty, kdy sedím u počítače a musím splnit něco, co mě vůbec nebaví, jako třeba vyplňování tabulek nebo čtení dlouhých textů. Přiznávám, že často ztrácím motivaci a mé myšlenky začnou bloudit k jiným věcem. Zkoušel jsem různé techniky, jako například Pomodoro, ale zdá se, že stále neumím udržet pozornost tak dlouho, jak bych chtěl. Jaké máte tipy na to, jak zvládnout nudné úkoly a přitom si zachovat soustředění? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené metody nebo triky, které vám pomáhají zůstat zaměřeni na práci i při monotónních činnostech. Taktéž bych rád věděl, zda vám pomáhá nějaká speciální hudba nebo pozadí při práci, nebo jestli dáváte přednost tichým prostorům bez rušení. Jak se vlastně motivujete k tomu, abyste překonali tu nechuť a prostě udělali to, co je potřeba? Jsem si jistý, že nejsem sám a rádi bychom se o tyto zkušenosti podělili s ostatními členy komunity.

172 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2022
Olga Dobešová

Nudné úkoly jsou fakt zabiják pozornosti. Zkouším si to občas zpestřit třeba tím, že si dám nějakou odměnu po splnění části úkolu. Třeba si dám kávu nebo jdu na chvíli ven, to mi docela pomáhá. Pomodoro jsem zkoušel taky, ale občas se mi nedaří dodržovat ty pauzy. Mně osobně pomáhá mít na pozadí nějakou instrumentální hudbu, aby to nebylo úplně ticho. Co se týče prostředí, tak mám radši klid, ale když je moc ticho, tak to začne být divný a soustředění jde do háje. Takže je to o hledání balancu. Vždycky si říkám, že ten úkol prostě musím udělat a pak si dám něco příjemného. Jakékoliv rozptýlení je většinou špatný, takže se snažím vypnout notifikace a tak. Zkrátka, hledat způsob, jak si to udělat snesitelnější i když je to nuda.

130 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Bedřich Jirásek

Zkoušel jsem pár triků, jak se udržet soustředěný na nudný úkol. Pomodoro metoda je fajn, ale mně osobně víc pomáhá si nastavit kratší úseky, třeba jen 15 minut a pak krátká pauza. Takže místo 25 minut dělám 15 a hned si dám 5 minut na něco jiného, třeba se projít nebo si udělat kávu. Další věc, co mi funguje, je poslouchání hudby. Nejde mi o nic rušivýho, spíš nějakou ambientní hudbu nebo instrumentální tracky bez vokálů. To mi pomáhá se víc soustředit, když mám nějaký zvuk v pozadí. Dále jsem zkusil i odměňovat se – když dokončím část úkolu, dám si chvilku na něco, co mám rád, jako třeba sledování videa nebo rychlý scroll na sociálních sítích. Taky se snažím mít pracovní stůl čistý a bez rozptylování, protože jakmile vidím něco jiného, tak mě to hned odvede pozornost. Každopádně je to o tréninku a zkoušení různých metod, dokud nenajdeš to svoje.

151 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Eva Daňková
Succeed.cz/Články/Motivace
Které techniky pro udržení koncentrace mohou zvýšit vaši motivaci?Objevte různé metody, jak zůstat soustředěný a motivovaný v hektickém pracovním prostředí. Naučte se, jak můžete zvýšit svou produktivitu pomocí osvěd...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky