Succeed.cz/Fórum/Jak řešit nedostatek otevřené komunikace v týmu?

Jak řešit nedostatek otevřené komunikace v týmu?

V poslední době jsem čelil situaci, kdy jsem si všiml, že v našem týmu panuje značný nedostatek otevřené komunikace. Mám kolegu, který se zdá být neochotný sdílet názory, myšlenky nebo dokonce i kritiku, což velmi zpomaluje naši práci a ztěžuje nám dosahování týmových cílů. Zkusil jsem s ním promluvit, ale jakoby se mu nechtělo otevírat, nebo dokonce chápat, jak důležité je mít zdravou a otevřenou diskuzi v rámci našeho pracovního prostředí. Všichni víme, jak je komunikace klíčová pro úspěch každého projektu a jak může ovlivnit týmovou dynamiku. Chtěl bych se zeptat ostatních, jaké máte zkušenosti s takovými situacemi. Co byste doporučili dělat, když jeden člen týmu není ochoten komunikovat? Jakým způsobem bychom mohli povzbudit otevřenou diskuzi a spolupráci v týmu? Měli byste nějaké tipy na to, jak přistupovat k lidem, kteří se zdráhají vyjádřit svoje myšlenky? Jaké strategie by mohly pomoci vytvořit prostředí, kde se každý cítí pohodlně a motivován k tomu, aby sdílel svůj názor? Myslím si, že je důležité najít způsob, jak povzbudit všechny členy týmu k aktivní účasti na konverzaci a zajistit, že každý má pocit, že jeho hlas má váhu. Budu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti.

191 slov
1.9 minut čtení
1. 1. 2024
Barbora Šulcová

Nedostatek otevřené komunikace v týmu je vážný problém, se kterým se setká spousta lidí. Pokud máš kolegu, který se nechtějí zapojit do diskuzí, můžeš zkusit pár věcí. Za prvé, udělej si s ním individuální schůzku a zjisti, co je za tím - někdy může být nervozní nebo mít pocit, že jeho názory nejsou vítány. Zkus mu ukázat, že jeho příspěvky jsou důležité.

Dále by pomohlo, kdybys v týmu vytvořil bezpečné prostředí pro diskuzi. Třeba začít schůzky s módou „každý má šanci říct svůj názor bez kritiky“. Můžeš také zkusit brainstormingové sezení, kde se lidé cítí méně pod tlakem a mohou sdílet myšlenky bez obav.

A nakonec, zapojuj různé formáty komunikace – třeba anonymní dotazníky na zpětnou vazbu nebo online nástroje pro sdílení myšlenek, to by mohlo pomoct i těm, kteří se bojí mluvit nahlas. Klíč je v tom vytvořit atmosféru důvěry a otevřenosti, aby se každý cítil pohodlně. Tak držím palce.

151 slov
1.5 minut čtení
18. 9. 2023
Josef Daněk

Tohle je dost častý problém. Mám zkušenost, že někdy pomůže změnit prostředí, třeba udělat brainstorming na neformálním místě nebo třeba při obědě. Zkus se taky zaměřit na aktivní naslouchání, to může kolegu povzbudit, aby se víc otevřel. Někdy lidi potřebují cítit, že jejich názor má cenu a že za to nebudou kritizováni. Můžeš zkusit zavést anonymní zpětnou vazbu, to by mohlo pomoct i těm, co se bojí mluvit. Další tip je zapojit všechny do diskuzí a klást otázky, které vyžadují názory každého člena – třeba "Jak byste to viděli vy?". Taky se snažte budovat důvěru v týmu, třeba sdílením osobních příběhů nebo úspěchů. Hlavně buď trpělivý, otevřená komunikace se nevytvoří hned.

111 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2024
Dana Vondrová
Succeed.cz/Články/Týmová spolupráce
Důležitost psychologické bezpečnosti v týmu: Klíč k otevřené komunikaci a inovacímČlánek se zabývá významem psychologické bezpečnosti v pracovním prostředí a jejím dopadem na otevřenou komunikaci a inovace v týmu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky