Succeed.cz/Fórum/Můžou se lidé bát mluvit o běžných věcech v práci?

Můžou se lidé bát mluvit o běžných věcech v práci?

Je mi divné, že i o naprosto banálních tématech se lidi v práci někdy bojí mluvit. Není to jen o šéfech nebo kolezích, ale spíš o atmosféře a vztazích mezi lidmi. Zajímalo by mě, jestli jste měli někdy pocit, že se nemůžete svobodně vyjádřit třeba k tomu, co se děje kolem vás, nebo k běžným pracovním záležitostem jako je plánování projektů, sdílení nápadů nebo dokonce i k tomu, jak by se daly zlepšit pracovní procesy. Mám dojem, že někteří lidé mají strach, že když něco řeknou, tak je to špatně pochopeno, nebo se bojí kritiky. V moderním podnikání by přece mělo být normální otevřeně diskutovat o věcech, které nás ovlivňují. Také jsem si všiml, že někdy jsou i takové zdánlivě jednoduché otázky jako "Jak to vidíte s týmovou spoluprací?" nebo "Myslíte si, že máme dostatečné prostředky na projekt?" brány jako něco zvláštního. Co si o tom myslíte? Mohou se lidé bát mluvit i o běžných věcech v práci a co by se s tím dalo dělat? Je tohle problém moderní doby nebo spíš něco, co tu bylo vždycky?

178 slov
1.8 minut čtení
7. 7. 2023
Adam Šilhavý

Jo, tohle se mi zdá jako dost častý jev. Lidi se prostě bojí, že když něco řeknou, tak to šéf nebo kolegové vezmou špatně. Je to o atmosféře v práci, když je dost napětí nebo pokud tam je někdo, kdo kritizuje. Dělá to to, že i prostý dotaz o týmové spolupráci může vypadat jako útok. Mám zkušenost, že když je tým otevřený a upřímný, tak to funguje lépe. Ale ve firmách je často strach z toho, co si kdo pomyslí, nebo jestli nebudou mít následky. Možná by pomohlo víc diskuzí, třeba na týmových schůzkách bez tlaku. Je to problém moderní doby? Možná trochu, ale vždycky tu asi byl strach vyjádřit svůj názor. Hlavně pokud se to neřeší na vedení.

119 slov
1.2 minut čtení
2. 10. 2023
Marcela Sýkorová

Jo, tohle je fakt běžný problém. Lidi se občas bojí mluvit o obyčejných věcech, protože mají strach z reakce kolegů nebo šéfů. Někdy je to o atmosféře, kdy si nikdo nechce zavařit a radši mlčí. I takový dotaz jako "jak vidíte týmovou spolupráci?" může vyvolat pocit, že se někdo snaží kritizovat nebo zpochybňovat ostatní. Mně se stalo, že jsem měl skvělý nápad na zlepšení procesu, ale nakonec jsem ho raději neřekl, abych se vyhnul možným sporům. Myslím, že je to trochu i otázka kultury ve firmě. Když je prostor na otevřenou diskusi a lidi cítí podporu, tak se nebojí víc mluvit. Ale když je tam strach z kritiky nebo špatného pochopení, tak to lidi dost odrazuje. Možná by pomohlo víc týmových aktivit nebo workshopů zaměřených na komunikaci a spolupráci, aby se ta atmosféra uvolnila. Takže jo, strach mluvit o běžných věcech tu byl vždycky, ale teď je víc vidět jak se mění přístup k práci.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2025
Markéta Hanzlová
Succeed.cz/Články/Týmová spolupráce
Důležitost psychologické bezpečnosti v týmu: Klíč k otevřené komunikaci a inovacímČlánek se zabývá významem psychologické bezpečnosti v pracovním prostředí a jejím dopadem na otevřenou komunikaci a inovace v týmu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky