Můžou se lidé bát mluvit o běžných věcech v práci?
Je mi divné, že i o naprosto banálních tématech se lidi v práci někdy bojí mluvit. Není to jen o šéfech nebo kolezích, ale spíš o atmosféře a vztazích mezi lidmi. Zajímalo by mě, jestli jste měli někdy pocit, že se nemůžete svobodně vyjádřit třeba k tomu, co se děje kolem vás, nebo k běžným pracovním záležitostem jako je plánování projektů, sdílení nápadů nebo dokonce i k tomu, jak by se daly zlepšit pracovní procesy. Mám dojem, že někteří lidé mají strach, že když něco řeknou, tak je to špatně pochopeno, nebo se bojí kritiky. V moderním podnikání by přece mělo být normální otevřeně diskutovat o věcech, které nás ovlivňují. Také jsem si všiml, že někdy jsou i takové zdánlivě jednoduché otázky jako "Jak to vidíte s týmovou spoluprací?" nebo "Myslíte si, že máme dostatečné prostředky na projekt?" brány jako něco zvláštního. Co si o tom myslíte? Mohou se lidé bát mluvit i o běžných věcech v práci a co by se s tím dalo dělat? Je tohle problém moderní doby nebo spíš něco, co tu bylo vždycky?