Succeed.cz/Fórum/Proč je psychologická bezpečnost důležitá v týmu?

Proč je psychologická bezpečnost důležitá v týmu?

Zajímalo by mě, proč je psychologická bezpečnost tak klíčovým prvkem pro fungování týmu? V poslední době se o tom hodně mluví a zdá se, že pokud ji tým nemá, tak to může mít dost negativní dopady na pracovní atmosféru a výkonnost. Jak to vlastně funguje? Jakým způsobem ovlivňuje psychologická bezpečnost komunikaci mezi členy týmu? Četla jsem, že když se lidé cítí bezpečně, jsou otevřenější sdílení nápadů nebo kritiky, ale co když tomu tak není? Co se stane, když se někdo bojí říct svůj názor nebo se vyjádřit? Myslím, že to může vést k frustraci a nedorozuměním. A co motivace v takovém prostředí? Když nejsou lidé schopní vyjádřit se bez obav z negativní reakce, jak to ovlivní jejich chuť pracovat na projektech? Zajímalo by mě také, jaké konkrétní kroky může vedoucí týmu podniknout k vytvoření psychologicky bezpečného prostředí. Měli by například pravidelně organizovat týmové aktivity nebo školení zaměřená na komunikaci? Nechci být moc kritická, ale mám pocit, že některé firmy na to zapomínají a pak se diví, proč mají vysokou fluktuaci zaměstnanců. Taky by mě zajímalo, jestli psychologická bezpečnost pomáhá při řešení konfliktů v týmu. Mohou si lidé lépe vyříkat neshody, pokud vědí, že za tím nebude následovat nějaký trest nebo odsouzení? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem vy? Jak to vidíte v praxi?

213 slov
2.1 minut čtení
24. 9. 2022
Jaroslava Veselá

Psychologická bezpečnost je fakt hodně důležitá, protože ovlivňuje, jak se lidi v týmu cítí. Když se někdo bojí říct svůj názor nebo navrhnout něco nového, tak to prostě brzdí kreativitu a inovaci. Často to vede k frustraci, protože lidi pak radši mlčí, než by riskovali negativní reakce. Navíc, když nikdo nechce sdílet názory, vznikají nedorozumění a konflikty, které se pak špatně řeší.

Při psychologicky bezpečném prostředí jsou lidi mnohem otevřenější a dokážou si vyříkat neshody bez strachu. Vůdci mohou udělat spoustu věcí, aby tohle prostředí vytvořili – třeba pravidelně mít týmové aktivity, nebo školení na komunikaci, jak říkáš. Je dobrý i podporovat diskusi a ukazovat, že každý názor má svou hodnotu.

Jestli firmy na tohle zapomínají, tak se pak diví, proč mají vysokou fluktuaci. Lidi chtějí pracovat tam, kde se cítí dobře a v bezpečí. Když je atmosféra napjatá a lidi se bojí vyjádřit, tak to rozhodně ovlivňuje motivaci a chuť do práce.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 7. 2022
Ladislav Kolman

Psychologická bezpečnost je fakt klíčová, protože dává lidem pocit, že můžou mluvit otevřeně bez strachu z následků. Když se někdo bojí projevit názor, tak to může vést k úplnému potlačení nápadů a kreativity. Tím pádem se ztrácí motivace a lidi se radši stáhnou do pozadí, což je špatně pro týmovou dynamiku. Je to fakt frustrující, když máte skvělý nápad a bojíte se ho říct, protože nevíte, jak to ostatní vezmou.

Pokud vedoucí týmu chce vytvořit psychologicky bezpečné prostředí, měl by být otevřený a podporovat diskusi. Je fajn organizovat týmové aktivity nebo školení na komunikaci, ale taky by měl naslouchat a brát názory lidí vážně. V takovém prostředí si lidi lépe vyříkají neshody, protože ví, že za to nebudou potrestaní. Když se cítí v bezpečí, tak se umí lépe domluvit a řešit konflikty bez emocí.

Myslím, že když firmy na psychologickou bezpečnost zapomínají, tak to může vést k vysoké fluktuaci a nespokojenosti zaměstnanců. Je to základ pro zdravé fungování týmu.

165 slov
1.7 minut čtení
29. 7. 2024
Irena Slavíková
Succeed.cz/Články/Týmová spolupráce
Důležitost psychologické bezpečnosti v týmu: Klíč k otevřené komunikaci a inovacímČlánek se zabývá významem psychologické bezpečnosti v pracovním prostředí a jejím dopadem na otevřenou komunikaci a inovace v týmu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky