Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, co lidi zajímá pro projekt?

Jak zjistit, co lidi zajímá pro projekt?

Dobrý den, mám v plánu rozjet nový projekt a nejsem si úplně jistý, jak zjistit, co lidi vlastně zajímá. Slyšel jsem, že je dobré udělat nějaký průzkum trhu, ale jak přesně to provést? Mám oslovit lidi na sociálních sítích nebo spíše udělat anonymní dotazník? Jaké otázky by měly být v tom dotazníku, aby mi opravdu pomohly pochopit jejich potřeby a zájmy? A co když se lidé nebudou chtít zapojit nebo budou mít strach říct svůj názor? Existují nějaké konkrétní techniky nebo nástroje, které bych mohl použít, abych lépe porozuměl tomu, co by mohlo být pro potenciální zákazníky zajímavé? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak sledovat trendy a zjistit, co je aktuálně populární. Jak si vybíráte témata nebo oblasti, kterým se chcete věnovat? Je lepší se soustředit na něco, co je už známé a ověřené, nebo riskovat s něčím novým a neprobádaným? Jaké jsou vaše tipy na inspiraci při hledání nápadů a témat pro projekty? Moc bych ocenil vaše rady a zkušenosti!

168 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Libor Paleček

Pro zjistit, co lidi zajímá, je fakt důležitý udělat nějaký ten průzkum. Můžeš začít s dotazníkem, ale klidně to můžeš hodit i na sociální sítě, tam je spousta lidí a často jsou otevřenější. Zkus otázky jako: co je pro vás důležitý v životě, jaké máte zájmy, co vám chybí na trhu? Anonymita může lidi povzbudit, aby byli upřímní.

Pokud se bojíš, že se do toho nikdo nehrne, můžeš zkusit nabídnout nějakou malou odměnu, třeba slevu nebo soutěž. Sledovat trendy se dá přes různé platformy jako Google Trends nebo Instagram – koukni se, co frčí v hashtagách.

Když vybíráš téma, tak je dobrý najít rovnováhu mezi něčím známým a něčím novým. Někdy je lepší stavět na osvědčeném, ale občas risknutí s inovací může přinést úspěch. Inspiraci hledej kdekoliv – v knihách, na webech nebo sleduj konkurenci. Hlavně zůstaň otevřený novým nápadům a trendy sleduj pravidelně.

144 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2024
František Bárta

Jasně, je dobrý udělat nějaký průzkum trhu, to je základ. Můžeš začít tím, že oslovíš lidi na sociálních sítích, třeba Facebook nebo Instagram, kde je spousta lidí. Udělej jednoduchý dotazník, klidně přes Google Formuláře, a pošli ho mezi kamarády, nebo do nějaké skupiny, co je ti blízká. Na otázky se zaměř na to, co je zajímá, jaké mají problémy, co by chtěli zlepšit nebo zkusit. Například, co jim chybí v současné nabídce produktů/služeb?

Můžeš se ptát i na trendy – třeba jaký obsah sledují na YouTube nebo blogy, co čtou. Taky sleduj hashtagy na sociálních sítích, to ti ukáže, co frčí. A nebo mrkni na Google Trends, tam uvidíš, co lidi vyhledávají.

Pokud se lidi nechtějí zapojit, tak to můžeš zkusit motivovat nějakým malým dárkem nebo soutěží. Jinak je dobrý sledovat zájmy v komunitách (např. Reddit), tam najdeš spoustu nápadů.

Co se týče témat – známá věc může fungovat lépe než něco nového a riskantního. Ale zase novinky můžou přitáhnout pozornost. Takže zkus mix obojího. Hlavně experimentuj a neboj se zeptat na názor. Inspiraci najdeš i v knihách nebo podcasts. Hlavně piš si nápady ať máš z čeho vybírat.

186 slov
1.9 minut čtení
7. 9. 2024
Kamila Pokorná
Succeed.cz/Články/Kreativní myšlení
Kde hledat inspiraci pro kreativní projekt: Zdroje a nástrojeObjevte nejlepší místa a nástroje pro nalezení inspirace pro vaše kreativní projekty. Tento článek vám ukáže, jak rozproudit vaši kreativitu a přinést...
1000 slov
10 minut čtení
1. 5. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky