Succeed.cz/Fórum/Jak se ptát lidí na názor na můj podnikatelský nápad?

Jak se ptát lidí na názor na můj podnikatelský nápad?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá efektivně ptát lidí na názor ohledně mého podnikatelského nápadu. Mám totiž v hlavě myšlenku, která by mohla mít potenciál, ale vůbec nevím, jak to prezentovat, aby to mělo smysl. Mám strach, že když se zeptám špatně, tak nedostanu správné informace nebo že lidé nebudou schopní poskytnout užitečnou zpětnou vazbu. Jaké otázky byste doporučili pokládat? Je lepší posílat dotazníky, nebo se zeptat osobně? A co když mi někdo řekne, že se mu to nelíbí? Jak to zvládnout a nevzít si to osobně? Zajímalo by mě i, jestli je dobré sdílet konkrétní detaily o nápadu nebo spíš jen obecné myšlenky. Myslíte si, že by mělo smysl oslovit odborníky v oboru či kamarády, nebo je lepší získat pohled od úplně cizích lidí? A co sociální sítě? Jaký je nejlepší způsob, jak využít platformy jako Facebook či LinkedIn pro získání názoru? Dále bych rád věděl, jaké metody vám fungovaly při shánění zpětné vazby a co jste se díky tomu naučili. Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit, jak se orientovat v tomto procesu a udělat krok směrem k úspěšnému podnikání.

186 slov
1.9 minut čtení
6. 1. 2025
Eva Králová

Získat zpětnou vazbu na podnikatelský nápad je důležitý krok. Nejlepší je začít tím, že si uděláš nějaký jednoduchý přehled o tom, co vlastně chceš vědět. Můžeš se ptát na konkrétní věci jako co by lidem na tvém nápadu připadalo jako plus, nebo co by naopak vylepšili. Osobní rozhovory ti dají víc prostoru pro diskuzi a lidi se často cítí pohodlněji, když můžou okamžitě reagovat. Dotazníky jsou fajn, ale můžou být víc formální a lidé někdy vyplňují otázky jen z povinnosti.

Když ti někdo řekne, že se mu to nelíbí, snaž se to brát jako konstruktivní kritiku. Zjisti, proč to tak cítí a co konkrétně by změnil. To ti pomůže zlepšit nápad. Co se týče sdílení detailů, asi záleží na míře důvěry. Pokud se bojíš, že tě někdo okopíruje, drž se spíš obecnějších myšlenek a konkrétní detaily odhaluj až později.

Oslov odborníky je super, ale neboj se ani kamarádů. Můžeš dostat zajímavé pohledy i od lidí, kteří nejsou v oboru. Cizí lidé jsou taky dobří, protože nemají žádné předsudky.

Sociální sítě jako Facebook nebo LinkedIn jsou skvělé pro oslovení širšího okruhu lidí. Můžeš tam udělat krátkou anketu nebo založit skupinu s lidmi, kteří by mohli mít zájem o tvůj nápad.

Zkoušel jsem různý metody zpětné vazby a zjistil jsem, že nejlepší je kombinace osobních setkání a online dotazníků. Tak získáš různorodější názory a můžeš si je pak porovnat.

223 slov
2.2 minut čtení
5. 8. 2022
Rudolf Brychta

Myslím, že je fajn začít s obecnou otázkou, jako co si lidi myslí o problematice, kterou tvůj nápad řeší. To ti dá nějaký kontext. K osobním rozhovorům se raději dostávej postupně, to je lepší než hned posílat dotazník. Zkus to s kamarády, ale i s lidmi z oboru, třeba přes LinkedIn. Můžeš zjistit, jak na tvůj nápad reagují, aniž bys odhalil všechny detaily. Když ti někdo řekne, že se mu to nelíbí, ber to jako konstruktivní kritiku a zjisti proč. V tomhle procesu je důležité se nebát zpětné vazby a brát ji jako příležitost se zlepšit. Na sociálních sítích můžeš zahájit diskusi nebo udělat anketu, to ti přinese názory i od cizích lidí. Hlavně buď otevřený různým názorům a neboj se toho – je to součást učení.

127 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Jindřiška Holušová
Succeed.cz/Články/Tester produktů a služeb
Ověření produktových nápadů: Jak získat zpětnou vazbu od cílové skupiny?Zjistěte, jak ověřit své produktové nápady a získat cennou zpětnou vazbu od potenciálních zákazníků. Naučte se strategie pro efektivní sběr uživatelsk...
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky