Succeed.cz/Fórum/Jak efektivně navazovat kontakty online?

Jak efektivně navazovat kontakty online?

Rád bych se zeptal, jestli existují nějaké osvědčené tipy na to, jak efektivně navazovat kontakty online? V dnešní digitální době mi přijde, že je to čím dál tím důležitější, ale zároveň i složitější. Zkoušel jsem několik způsobů, jako jsou různé sociální sítě, fóra nebo profesní platformy, ale často nevím, jak začít konverzaci nebo jak se prezentovat, aby mě lidé vzali vážně. Co třeba používat určité fráze nebo techniky? Jaké jsou nejlepší platformy pro networking a co funguje? Chtěl bych se také dozvědět, jestli je lepší se zaměřit na konkrétní obor nebo být otevřený různým příležitostem a lidem. A co třeba follow-up? Kdy a jak se vrátit k lidem, se kterými jsem navázal kontakt? Myslím, že je důležité mít strategii a ne jen oslovovat lidi bez rozmyslu. Jak tedy na to? Jaké máte zkušenosti a co vám pomohlo uspět v navazování těchto online kontaktů? Děkuji za vaše tipy a rady!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 6. 2024
Vladimíra Marešová

Když chceš navazovat kontakty online, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. První je, že bys měl být aktivní na správných platformách. LinkedIn je skvělý pro profesní networking, ale nezapomínej na Twitter nebo i fóra jako Reddit, kde můžeš najít lidi se stejnými zájmy. Co se týče začátku konverzace, zkus se ptát na něco konkrétního k jejich práci nebo názoru – lidi rádi diskutují o tom, co dělají.

Jinak se snaž být autentický a nehrát si na něco, co nejsi. Když se představuješ, buď stručný a jasný, co děláš a co tě zajímá. Pak je důležitý follow-up – klidně po týdnu připomeň svůj kontakt s nějakou otázkou nebo sdíleným článkem, co by je mohl zajímat. A zaměřit se na konkrétní obor? To záleží na tobě, širší síť můžeš mít užitečnou, ale specializace ti může přinést kvalifikovanější kontakty.

Hlavně to nevzdávej a buď trpělivý. Tak nějak tak to vidím.

150 slov
1.5 minut čtení
16. 5. 2024
Vlastimil Pazdera

Takže, co se týče online networkingu, tak tady je pár věcí, co fungují. První věc, důležitý je mít dobrou profilovou fotku a jasně popsaný profil. Lidi více zaujme, když vidí, že jsi někdo, kdo ví, co chce. Zkus se zaměřit na konkrétní obor, ale zároveň buď otevřený různým příležitostem. To ti může přinést víc kontaktů.

Pokud jde o zahájení konverzace, můžeš zkusit nějakou otázku k tématu nebo něco, co tě zajímá. Třeba "Co si myslíš o posledních trendech v našem oboru?" nebo "Jak se ti líbí ta nová platforma?" Je dobrý být aktivní v diskuzích, takže komentuj příspěvky a zapojuj se do debat.

S follow-upem to chce trochu citu. Když už si s někým píšeš, zkus mu napsat za pár dní nebo týdnu a připomenout se mu. Můžeš říct něco jako "Ahoj, chtěl jsem vědět jak pokračuje tvůj projekt..." nebo "Myslel jsem na tu debatu, co jsme měli...".

A nakonec sleduj lidi, kteří tě inspirují a uč se od nich. Networking je o budování vztahů, tak buď trpělivý a nečekej okamžité výsledky.

169 slov
1.7 minut čtení
4. 4. 2024
Alois Pecka
Succeed.cz/Články/Síla networking
Síla online platforem: Jak vybrat tu správnou pro budování profesní sítě?Objevte nejefektivnější online platformy pro networking a naučte se, jak je využít pro osobní a profesní rozvoj.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky